21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefecturile pregătesc "arsenalul" electoral: buletinele de vot

Prefecturile pregătesc „arsenalul” electoral: buletinele de vot

În judeţele Galaţi, Tulcea şi Constanţa se vor tipări aproape şase milioane de buletine de vot pentru alegerile locale din iunie.

 

Vasluienii s-ar putea prezenta deja la secţiile de votare pentru a-şi desemna aleşii locali, pentru că buletinele de vot pentru alegerile din Vaslui sunt deja tipărite.

Tipografia „Romprima” din Galaţi a finalizat tipărirea buletinelor de vot pentru judeţul Vaslui cu aproape o lună înainte de data alegerilor locale de la 10 iunie.

Potrivit directorului de producţie al tipografiei, Sanda Neculai, societatea a câştigat licitaţiile pentru tipărirea buletinelor de vot necesare desfăşurării alegerilor locale în judeţele Vaslui, Alba şi Buzău, iar la acest moment este în stadiul final tipărirea buletinelor de vot pentru judeţul Vaslui.

Următorul lot de buletine de vot ce vor intra la tipar sunt cele destinate alegerilor locale din judeţul Alba, acum  apropiindu-se de final operaţiunile de machetare şi obţinere de la beneficiar, Prefectura Alba, a dispoziţiei „bun de tipar”. Pentru alegerile locale din cele trei judeţe este necesară tipărirea a peste 8 milioane de buletine de vot, asta presupunând procesarea a peste 75 de tone de hârtie. „În pregătirea tipăririi buletinelor de vot am luat toate măsurile de siguranţă pe care ni le-au cerut reprezentanţii Jandarmeriei. Pentru finalizarea acestor comenzi foarte importante lucrăm non stop”, a mai precizat Sanda Neculai.

Prefecturile judeţelor din regiunea de sud est au lansat procedurile pentru selectarea tipografiilor care să tipărească buletinele de vot pentru alegerile locale de pe data de 10 iunie. Prefectura Galaţi a lansat anunţul pe SEAP pe 18 aprilie şi a alocat 545.200 lei pentru tipărirea a 2.304.000 voturi, tipografia ce va fi desemnată câştigătoarea licitaţiei urmând să livreze buletinele de vot până pe 31 mai.

Prefectura Tulcea a alocat 160.000 lei pentru tipărirea a 909.000 de buletine de vot.

Prefectura Constanţa a lansat anunţul pe SEAP pe 27 aprilie şi a alocat 541.242 lei pentru tipărirea a 2.775.600 de buletine de vot. 

Cât ne costă absenteismul?

Un buletin de vot va costa 23 bani la Galaţi, 17 bani la Tulcea şi 19 bani la Constanţa. Dacă la Galaţi se va menţine şi pe 10 iunie procentul de absenteism de la turul 1 al alegerilor locale din 2008 – 55,48% – , se poate estima că acesta va costa la Galaţi aproximativ 250.000 lei. La Galaţi, în 2004, absenteismul a fost de 48,6% la alegerile locale şi de 41,9% la alegerile generale. La referendumul pentru demiterea preşedintelui, 57,6% dintre gălăţeni au lipsit de la urne, iar la referendumul pentru introducerea votului uninominal, (19 mai 2007), absenteismul a fost de 72,2%. La cele două scrutinuri pentru Parlamentul European, absenteismul a fost de 69,7% în 2007 şi de 73,1% în 2009. La primele alegeri parlamentare prin vot uninominal, din 2008, absenteismul a fost de 55,48%, iar la prezidenţialele din 2009 absenteismul a fost de 44,3%. Numai la Galaţi, absenteismul a costat câteva milioane de euro.

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...
Ultima oră
Pe aceeași temă