Un studiu efectuat de Institutul Francez al Sanatatii Publice a aratat ca bebelusii nascuti din mame care au urmat tratamente impotriva infertilitatii sunt de doua ori mai predispusi sa faca leucemie.
Leucemia acuta limfoblastica este cea mai comuna forma infantila a bolii. Copiii erau de 2,6 ori mai expusi riscului de a dobandi aceasta varianta a maladiei. In ceea ce priveste leucemia acuta mieloida, copiii prezentau un risc de 2,3 ori mai mare sa o faca.
Copiii ale caror mame nu au reusit sa ramana insarcinate natural timp de un an, dar au conceput, intr-un final, prezentau un risc cu 50% mai crescut de a se imbolnavi de leucemie.
Riscul major era asociat cu fertilizarile in-vitro si cu inseminarea artificiala. Oamenii de stiinta nu cunosc motivul exact pentru care se produce acest fenomen.
“S-a banuit de la inceput ca reproducerea asistata creste riscul ca bebelusul sa sufere de cancer. S-a ajuns la concluzia ca foarte multe cazuri de leucemie infantila au o origine pre-natala“, a declarat Jeremie Rudant, de la Centrul Pentru Cercetare Epidemiologica din Franta.