Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a restaurat ceasul de buzunar care a aparţinut baronului Samuel von Brukenthal. După mai mult de 200 de ani de la moartea acestuia, piesa poate fi, în sfârşit, prezentată într-o expoziţie.
Ceasul, care face parte acum din colecţia muzeului sibian, a fost realizat într-un atelier elveţian de către ceasornicarul Isaac Ruegger din Geneva, între anii 1790 şi 1800. Piesa are carcasa din aur şi un mecanism special, iar restaurarea a durat o lună. „Mecanismul constă din două părţi, un mecanism al ceasului propriu-zis şi un mecanism al muzicuţei pe principiul pianelor mecanice, adică are un tambur cu pieptene care, desfăşurat, derulează melodia preferată a baronului”, a povestit Sorin Barbu, restaurator al Muzeului Naţional Brukenthal.
Restauratorii spun că nu ştiu să mai existe în lume un ceas ca acesta, motiv pentru care va fi expus şi în cadrul unei expoziţii din Luxemburg. „Ceasul a reînviat, ştie să îşi facă treaba, este funcţional ca în vremea când baronul îl folosea. Noi încercăm să promovăm această colecţie şi ideile pe care baronul le promova, dar şi să ducem în lume un mesaj asupra valorii patrimoniului cultural adăpostit în România, valoare extrem de mare şi puţin valorificată până azi”, a spus Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal.