20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Trump vrea o flotă militară cu 12 portavioane. O singură navă...

Președintele Trump vrea o flotă militară cu 12 portavioane. O singură navă de acest gen costă aproape 13 miliarde de dolari

Președintele Donald Trump dorește ca flota Statelor Unite să dispună de 12 portavioane în viitor, față de cele zece nave de acest tip aflate acum în dotare, informează AFP citată de Agerpres.

Președintele Trump a făcut acest anunț joi, în cursul vizitei efectuate pe portavionul Gerald Ford. El a declarat că vrea „să reconstruiască armata americană” majorând substanțial cheltuielile militare.

Donald Trump mai declarase anterior că dorește o marină americană cu 350 de nave de suprafață și submarine în anii viitori, față de obiectivul de 310 nave pe care și-l propusese administrația Obama și de nivelul actual de 274 de nave.

El nu a precizat deocamdată spre ce fel de tipuri de nave ar urma să se îndrepte acest efort.

„Tocmai am vorbit cu responsabili ai marinei și ai industriei să discute despre planurile mele de a întreprinde o expansiune majoră a flotei noastre militare, cuprinzând cele 12 portavioane de care avem nevoie”, a declarat președintele american în cursul vizitei.

„După ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slăbit apărarea, doresc să fac una dintre cele mai mari creșteri a cheltuielilor militare din istorie”, a subliniat Trump.

Marina americană dispune în prezent de 10 portavioane și va avea 11 când Gerald Ford, ultima navă de acest tip construită, va intra oficial în serviciu în lunile următoare.

Costul construirii acestui portavion este estimat a fi fost 12,9 miliarde de dolari.

Marina americană ceruse în decembrie o dezvoltare majoră a flotei sale, constatând sofisticarea crescândă a armamentelor adversarilor potențiali.

Ea solicită să aibă în componență 355 de nave, între care 12 portavioane, față de 308 nave și 11 portavioane în previziunile sale precedente.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...
Ultima oră
Pe aceeași temă