Rezoluţia privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, iniţiată de România în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, a fost adoptată, vineri, cu largă majoritate, informează MAE, citat de Mediafax.
Aceasta este prima rezoluţie pe aceasta temă de la înfiinţarea Consiliului Drepturilor Omului, în 2006.
Potrivit MAE, rezoluţia reprezintă „cel mai amplu şi cuprinzător text negociat într-un for multilateral interguvernamental care conţine descrierea principiilor, valorilor şi mecanismelor care definesc democraţia şi statul de drept în contextul drepturilor omului”.
Documentul introduce în premieră în Consiliul Drepturilor Omului tema conexiunii dintre democraţie, drepturile omului şi statul de drept.
Rezoluţia va oferi, potrivit MAE, baza pentru „iniţiativele concrete de transfer al lecţiilor învăţate în tranziţia la democraţie pe care România doreşte să îl realizeze pentru statele care în ultimul an au cunoscut astfel de procese, de exemplu în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”.
Documentul a fost aprobat cu 43 din cele 47 de voturi exprimate şi a adunat un număr de 124 de state cosponsori.
„În promovarea şi elaborarea textului rezoluţiei, România s-a bucurat de o cooperare trans-regională de o amploare deosebită. În acest sens, ca urmare a demersurilor României pe lângă potenţialele state interesate, a fost constituit un «grup-nucleu» care a condus procesul de negociere: România (Grupul est-european), Maroc, Tunisia (Grupul african), Norvegia (Grupul vestic şi alte state), Peru (Grupul latino-american), Qatar (Grupul asiatic)”, precizează MAE.
Ministerul de Externe menţionează că această iniţiativă „constituie o contribuţie importantă a României la activitatea Consiliului Drepturilor Omului”, din care România este parte cu un al doilea mandat până în decembrie 2014.
„De asemenea, rezoluţia promovată de România se înscrie deplin în cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului la nivel global, ca dimensiune prioritară a relaţiilor externe ale UE”, precizează MAE.