18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSupernovă din Galaxia Messier 95, fotografiată la Galaţi

Supernovă din Galaxia Messier 95, fotografiată la Galaţi

Galaxia Messier 95 se învecinează cu Calea Lactee, fiind situată la o distanţă de aproximativ 37 milioane de ani-lumină de aceasta.

Seria performanţelor obţinute la Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) din Galaţi a fost continuată în aceste zile prin observarea şi fotografierea unei supernove din Galaxia Messier.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN Galaţi, Florin Matei, supernovele reprezintă faza finală din evoluţia unor stele mult mai masive decât soarele, ce se manifestă printr-o explozie violentă ce cutremură întreg mediul interstelar vecin, având pentru o scurtă perioadă de timp luminozitatea mai mare decât a unei întregi galaxii. Galaxia în care s-a produs această supernovă este situată în constelaţia Leul, iar în această perioadă, planeta Marte se găseşte aparent foarte aproape de Galaxia Messier 95 (M95).

Observarea supernovei a fost realizată în seara zilei de 20 martie 2012, de către muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic şi Alex Dumitriu, membru al Astroclubului „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă observatorul astronomic gălăţean. „Magnitudinea aparentă a supernovei măsurată pe 20 martie la observatorul astronomic este de 13.5, putând să crească sau să descrească în următoarele zile. Pentru a înţelege diferenţa de strălucire, trebuie spus că supernova este acum de 1.000 de ori mai slabă în strălucire decât cea mai slab strălucitoare stea vizibilă cu ochiul liber pe un cer departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi de 75.899 ori mai slabă decât cea mai strălucitoare stea din constelaţia Leul, care are magnitudinea de 1.3, fiind vizibilă foarte uşor cu ochiul liber chiar şi din interiorul marilor oraşe, în care există poluare luminoasă”, ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu. Galaxia Messier 95 (M95), în care s-a produs supernova, se învecinează cu Calea Lactee, fiind situată la o distanţă de aproximativ 37 milioane de ani-lumină de aceasta. Supernova a primit din partea Biroului de Telegrame Astronomice al Uniunii Astronomice Internaţionale numele de catalog 2012aw.

Cu fonduri europene

Observatorul Astronomic a fost inaugurat în 2009, realizat în cadrul unui proiect de turism educaţional dezvoltat de Consiliul Judeţului Galaţi şi Consiliul Raionului Cahul, în cadrul Programului PHARE CBC 2006. Valoarea totală a proiectului a fost de 503.028 euro, din care grantul a fost de 445.903 euro, iar cofinanţarea de la bugetul CJ Galaţi a fost de 57.125 euro. Este singurul observator din România care are un telescop sistem optic „Ritchey-Cretien”, unul dintre cele mai bune din lume, care se află chiar şi pe satelitul artificial Hubble. Este amplasat pe o montură ecuatorială automată, realizată de o firmă din Austria, care a fost declarată de revista americană de specialitate Sky & Telescop „produsul anului 2009″.

 

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă