Propunerea de transformare a Pieţei Universităţii în agora oraşului, un loc unde să aibă loc manifestaţii paşnice la care oamenii să-şi spună punctul de vedere, nu a obţinut undă verde din partea consilierilor generali. În schimb, această idee va intra în dezbatere publică.
După ce în urmă cu câteva săptămâni proiectul a fost respins, azi documentul nici nu a mai putut fi introdus pe ordinea de zi suplimentară la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Forma lui iniţială a fost modificată, iar iniţiatorii au cerut organizarea unui concurs de soluţii pentru alegerea unui proiect de reamenajare a spaţiului din Piaţa Universităţii. În plus, manifestaţiile ar urma să fie organizate conform unui regulament de organizare şi funcţionare stabilit de autorităţile locale.
Proiectul a fost propus iniţial de Asociaţia Pro Democraţia, a fost agreat de primarul Oprescu, dar majoritatea consilierilor generali nu au fost de acord nici măcar să fie supus la vot. În aceste condiţii, consilierul Claudia Ţapardel a declarat că nu se va renunţa la acest proiect, urmând ca el să intre în dezbatere publică şi apoi să fie din nou introdus pe ordinea de zi a Consiliului General al Munciipiului Bucureşti.
Spaţiu de manifestaţii
Conform proiectului, agora este un loc în care dezbaterile şi protestele se vor putea organiza fără a fi nevoie de autorizaţii, după cum a anunţat Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia. Este vorba despre două spaţii, în zona Facultăţii de Arhitectură şi la Teatrul Naţional, unde s-ar putea aduna cei care au ceva de spus şi vor să fie auziţi.
Piaţa Universităţii a fost aleasă datorită semnificaţiei pe care o are acest spaţiu, în care a avut loc Revoluţia din 1989 şi apoi protestele celor s-au opus regimului venit la putere, iar acum e scena demonstraţiilor de protest ale celor care doresc schimbarea puterii.