5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să-ţi dai copilul la o şcoală bună. Află ce trebuie să...

Cum să-ţi dai copilul la o şcoală bună. Află ce trebuie să ştii despre înscrierea în clasele pregătitoare

Pe 5 martie va începe înscrierea copiilor în clasa I şi cea pregătitoare, iar părinţii care doresc ca micuţii lor să înveţe la o şcoală bună, dar sunt arondaţi conform adresei din buletin la o altă unitate vor avea ceva bătăi de cap.

Procedurile de înscriere vor dura până pe 21 mai, când se vor definitiva listele şi fiecare copil va avea un loc asigurat la o unitate de învăţământ. Până atunci, fiecare părinte care nu a avut norocul să fie arondat unei şcoli bune şi doreşte să nu-şi lase copilul la unitatea mai prost cotată din zona în care locuieşte are de alergat şi de aşteptat, iar rezultatul final poate fi total dezamăgitor.

În cele mai multe cazuri, locurile la şcolile bune se ocupă aproape în totalitate în prima etapă de cei din zonele arondate, iar pentru ceilalţi rămân foarte puţine variante. „Un asemenea pas trebuia făcut după ce Ministerul Educaţiei ar fi realizat demersuri pentru ca în fiecare zonă a unui oraş să existe cel puţin o şcoală de calitate şi să se gândească la modul cum poate atrage profesori buni acolo. Pe cineva care nu stă într-o zonă cu o şcoală bună nu-l poţi condamna la o educaţie de proastă calitate”, a declarat Cristian Hatu, expert în educaţie la Centrul Educaţia 2000.

Pentru a fi siguri că îşi vor putea înscrie copilul la şcoala dorită, unii părinţi au apelat la unele tertipuri, cum ar fi să-şi schimbe adresa din buletin, astfel încât legal să fie arondaţi şcolii dorite. Demersul este destul de complicat pentru că trebuie să găsească o persoană care doreşte să îi ia în spaţiu şi apoi să meargă la poliţie să facă actele. Dacă nu reuşesc să-şi schimbe adresa, nu le rămâne decât să aştepte pentru a vedea ce locuri rămân libere la şcolile bune şi apoi să încerce să înscrie copiii acolo.

Etapele înscrierii

Pe 2 martie, părinţii vor afla oferta de şcolarizare a fiecarei unităţi de învăţământ pentru clasa pregătitoare şi pentru primul an de învăţământ primar. Tot la aceeaşi dată, părinţii vor fi înştiinţaţi despre programul de înscriere dacă doresc să-şi dea copiii la şcoala la care sunt arondaţi.

Depunerea cererilor, în acest caz, va avea loc între 5 şi 16 martie, iar pe 19 martie se vor afişa listele cu cei înmatriculaţi în prima etapă. Locurile rămase libere vor fi afişate pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi la sediul fiecărei unităţi de învăţământ. Tot atunci părinţii care doresc să-şi dea copilul la o altă şcoală în afara celei din circumscripţie vor vedea ce posibilităţi au.

Criterii de departajare, la fiecare şcoală

La fiecare şcoală vor fi afişate criteriile care vor fi folosite pentru departajare în cazul în care există mai multe cereri decât locuri libere. Între 20 şi 27 martie, se vor putea depune cererile pentru ocuparea locurilor rămase libere, iar pe 2 aprilie se vor afişa listele cu cei înscrişi.

Pe 4 aprilie va fi făcută publică o nouă listă cu locurile rămase libere la toate unităţile de învăţământ. În a treia etapă a înscrierilor, între 23 şi 25 martie, copiii care nu au avut norocul să fie admişi la şcolile din alte circumscripţii vor putea opta pentru unitatea din zona unde sunt arondaţi.

Urmează apoi a patra etapă a înscrierilor pentru cei care au fost respinşi iniţial la alte şcoli decât cea din cartierul lor. Ultimele înscrieri se vor face între 11 şi 18 mai şi se referă doar la copiii care nu au fost cuprinşi la nicio unitate în etapele anterioare. Listele finale vor fi afişate pe 21 mai.

Cele mai citite

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă