Ministrul Muncii Sulfina Barbu a declarat vineri referitor la deciziile de Bruxelles, că România se încadrează în „rigorile impuse de regulile europene”, având un deficit mai mic de 3% prevăzut pentru 2012 şi o datorie publică mai mică de 60% din PIB, relatează Mediafax.
„România se încadrează în rigorile impuse de regulile europene. Avem un deficit de 3% prevăzut pentru 2012, avem o datorie publică mai mică de 60% din PIB. Deci, din acest punct de vedere, al indicatorilor macroeconomici, noi îndeplinim criterii pe care trebuie să le îndeplinească celelalte state membre UE, şi mă refer la statele din zona euro”, a precizat Sulfina Barbu.
Întrebată ce implică acordul faţă de care România şi-a exprimat susţinerea, ministrul Muncii a spus că proiecţiile de buget vor fi trimise la Comisia Europeană înainte de a fi aprobate în Parlamentul României şi că va exista o verificare pe semestru din partea instituţiilor europene.
„Asta presupune că vom trimite proiectele de buget la Comisia Europeană. Înainte de a fi aprobate prin Parlamentul României, trebuie să aibă un aviz de la Comisia Europeană, mai presupune că există o verificare pe semestru din partea CE şi instituţiilor europene, adică se verifică şi indicatorii macroeconomici – datoria publică şi deficitul pe fiecare semestru. Înseamnă că mai intevine un mecanism de verificare în bugetul fiecărui membru al UE”, a precizat Barbu.
Ea a arătat că acestea sunt angajamente pe care România şi l-a luat şi există şi această „rigoare impusă prin legislaţia internaţională”.
„Deci eu consider că nu reprezintă pentru România o problemă. Să ne uităm la celelalte state membre, care au 90% din PIB datorie publică dar nu îndeplinesc criteriile, trebuie să urmărim cum se vor încadra în aceste criterii în perioada următoare”, a adăugat Sulfina Barbu.
Liderii europeni au convenit joi seară, la summit-ul UE, măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE.
Astfel, măsurile vor fi incluse într-un tratat separat, la care vor subscrie ţările din zona euro şi alte şase state care doresc să se alăture iniţiativei, inclusiv România.