Bursele europene sunt în scădere vineri dimineaţă, din cauza temerilor că liderii europeni nu reuşesc să adopte măsuri urgente şi decisive pentru a opri creşterea dobânzilor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, după doi ani de criză, transmite Reuters şi Mediafax.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a deschis în scădere cu 0,8%, iar moneda euro s-a depreciat cu 0,3%, la 1,331 dolari.
Indicele MSCI al burselor din întreaga lume este în coborâre cu circa 0,65%.
Liderii europeni au convenit joi seară, la summit-ul UE, măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE.
Astfel, măsurile vor fi incluse într-un tratat separat, la care vor subscrie ţările din zona euro şi alte şase state care doresc să se alăture iniţiativei, inclusiv România.
După zece ore de discuţii, şefii de stat sau de guvern din UE nu înregistraseră progrese concrete, în afară de noua guvernanţă fiscală.
Optimismul pieţelor a scăzut încă de joi seară, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a sugerat că exclude mai multe variante care fuseseră discutate pentru sprijinirea guvernelor şi băncilor europene.
Pieţele asiatice au căzut puternic vineri, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 2,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a retras cu 1,5%.
Bursa de la New York a înregistrat de asemenea scăderi puternice joi, din cauza temerilor că liderii europeni nu vor reuşi să stabilească măsuri decisive la summit-ul de la Bruxelles. Indicele Dow Jones a închis în scădere cu 1,6%, S&P 500 a pierdut 2,1%, iar Nasdaq Composite s-a depreciat cu 2%.