4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSportGeoană îi îndeamnă pe aleşii locali şi pe parlamentari să se opună...

Geoană îi îndeamnă pe aleşii locali şi pe parlamentari să se opună comasării alegerilor

Aleşii locali trebuie să se opună desfăşurării simultane a alegerilor parlamentare şi locale, acelaşi lucru trebuind să-l facă „parlamentarii oneşti şi responsabili”, pentru că este vorba despre o măsură „abuzivă şi ilegală”, a declarat, duminică, senatorul independent Mircea Geoană.

„Doresc să-i invit pe toţi aleşii locali din România, indiferent de partidul din care fac parte sau în numele căruia au candidat, pentru a se opune deciziei de a comasa alegerilor (…) De asemenea, consider că este de datoria parlamentarilor oneşti şi responsabili să se opună acestei măsuri abuzive şi ilegale”, a spus Geoană, conform unui comunicat remis agenţiei Mediafax.

Senatorul a susţinut că comsarea alegerilor este „un gest politic periculos, nesocotit „, o „decizie iresponsabilă şi părtinitoare politic în mod evident” şi „un abuz de putere”.

„Suprapunându-se cele două tipuri de alegeri, parlamentare şi locale, se poate obţine un avantaj electoral din partea celor care controlează deopotrivă sume halucinante de bani, dar şi structurile statului român(…)comasarea alegerilor are efectul unei potenţiale lovituri de stat, cu toate consecinţele interne şi internaţionale care decurg de aici”, a mai afirmat senatorul Geoană.
Proiectul MAI de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.

Legea MAI propune şi suspendarea, până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial, a unor părţi din legile care reglementează, separat, în prezent organizarea alegerilor parlamentare şi a celor locale.

Cele mai citite

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă