Ruşii au început să voteze, duminică, la alegerile legislative care ar urma să fie câştigate de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, într-un peisaj politic închis, după o campanie marcată de nereguli şi presiuni fără precedent, relatează AFP şi Mediafax.
Circa 110 milioane de alegători sunt chemaţi să desemneze 450 de deputaţi ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma), în cadrul unui scrutin-test pentru premierul rus, care se pregăteşte să revină la Kremlin în 2012, după două mandate de preşedinte (2000-2008), pe fondul unei scăderi a popularităţii.
Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (06.00 ora României) la Moscova şi în alte regiuni mai mari din această ţară, cea mai mare din lume, care se întinde pe nouă fusuri orare, şi se vor închide la ora 17.00 GMT (19.00 ora României) în vest.
În afară de Rusia Unită, alte trei formaţiuni care fac parte din adunarea actuală – Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Dreaptă (centru-stânga) – ar urma să depăşească pragul minim de 7 la sută pentru a intra din nou în Dumă.
Partidul de opoziţie Iabloko, creditat cu 4 la sută din voturi, are puţine şanse să intre în Parlament. În ceea ce priveşte partidul opoziţiei liberale Parnass, acesta a fost exclus de la scrutin şi a cerut, ca şi opoziţia radicală, boicotarea alegerilor sau votul nul, în semn de protest.
În Ciukotka, regiune din Externul nord-estic, în apropiere de cercul polar, „alegătorii vin să voteze pe o temperatură de minus 26 de grade Celsius şi puţin vânt”, a declarat un oficial local, Konstantin Mihailov.
La Vladivostok, subofiţerul Nikolai Ponomarev a declarat că a votat pentru Rusia Unită: „În primăvară, familia mea a primit un apartament într-un district nou”, a declarat el, subliind că partidul lui Putin apără interesele armatei şi că aşteaptă o creştere a salariului în ianuarie.
În schimb, Anastasia Levcenko a votat pentru Rusia Dreaptă după ce în 2007 a optat pentru partidul lui Putin: „Sunt dezamăgită, nu s-a făcut aproape nimic în patru ani”, declară această pensionară în vârstă de 62 de ani.
Rusia Unită, care domină o scenă politică închisă de un deceniu, ar urma să piardă majoritatea de două treimi din Dumă, care îi permitea, în caz de necesitate, să amendeze Constituţia.
Potrivit ultimului sondaj al institutului independent Levada, partidul lui Vladimir Putin, a cărui listă este condusă de preşedintele Dmitri Medvedev, era creditat cu 56 la sută din intenţiile de vot în noiembrie, după ce a pierdut 12 puncte într-o lună.
În faţa acestei situaţii, autorităţile au încercat să mobilizeze alegătorii prin toate mijloacele, exercitând presiuni asupra administraţiei şi salariaţilor, potrivit opoziţiei şi mai multor organizaţii neguvernamentale.
Pentru a împiedica orice reuniune de contestare, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi (Ai Noştri) a anunţat că va strânge până la 15.000 de militanţi în centrul Moscovei în momentul alegerilor legislative pentru a „neutraliza” orice acţiune de contestare a scrutinului.