Slovenii au început să voteze duminică în cadrul alegerilor legislative care ar urma să aducă dreapta la putere, după eşecul social-democratului Borut Pahor de a impune reforme, relatează AFP şi Mediafax.
Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora României), iar scrutinul se va închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României). Primele estimări pe baza sondajelor realizate la ieşirea de la urne sunt aşteptate în jurul orei 18.15 GMT (20.15 ora României).
Fostul premier conservator Janez Jansa şi Partidul Democrat Sloven (SDS, centru-dreapta) sunt creditaţi ca favoriţi în sondajele de opinie.
Dar diferenţa care îl separă de principalul său rival, popularul primar al capitalei Ljubljana, Zoran Jankovici (Noua Slovenie, de centru-stânga), s-a redus su 4 puncte în ultimul sondaj publicat vineri de institutul Ninamedia, în timp ce diferenţa anterioară era de 10 puncte procentuale.
Zoran Jankovici, în vârstă de 58 de ani, fost antreprenor, este unul dintre oamenii cei mai bogaţi din ţară.
Indiferent cine va fi învingătorul duminică, acesta va avea misiunea dificilă de a redresa Slovenia, impunând măsuri de austeritate.
Ţara, dependentă în mare măsură de exporturi, este aproape de recesiune, în timp ce şomajul s-a dublat în decurs de trei ani.
Nivelul datoriei slovene, chiar dacă rămâne sub limita de 60 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) prescrisă de Tratatul de la Maastricht, creşte rapid.
Ţară cu doar două milioane de locuitori şi fostă republică iugoslavă, Slovenia, membră a zonei euro din 2007, organizează primele alegeri anticipate de la independenţa sa în urmă cu 20 de ani.
Guvernul lui Borut Pahor, subminat de divergenţe interne, a fost îndepărtat de la putere în septembrie, în urma pierderii unui vot de încredere în Parlament. Impopulara reformă a pensiilor, respinsă de sloveni printr-un referendum, a divizat coaliţia sa.
Borut Pahor este creditat cu 14,3 la sută din intenţiile de vot în sondajul Ninamedia.
Rata de participare se anunţă foarte ridicată, între 60 şi 70 la sută dintre cei 1,7 milioane de sloveni cu drept de vot.