Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat luni că guvernele din zona euro se înţeleg cu greu în privinţa detaliilor proiectului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară şi a cerut modificarea de urgenţă a tratatelor UE pentru consolidarea disciplinei fiscale, relatează Mediafax.
Fondul de intervenţie pentru statele cu probleme din zona euro, EFSF, s-a împrumutat recent la o dobândă mai ridicată decât cele suportate de Franţa şi celelalte ţări cu rating AAA din blocul monetar, care garantează obligaţiunile instituţiei, subliniind „criza de încredere” de pe pieţe, a afirmat Schaeuble într-un interviu acordat televiziunii ARD, preluată de Bloomberg.
Soluţia „decisivă” este disciplina bugetară, consolidată şi impusă prin modificarea Tratatului UE, a arătat oficialul german.
Modificarea tratatului este necesară pentru a acorda Comisiei Europene drept de veto pe bugetele statelor membre, a adăugat el.
„Putem face asta rapid şi ar trimite un semnal important pieţelor, că moneda euro este şi va rămâne stabilă”, a spus Schaeuble.
Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor întâlni marţi la Bruxelles, unde vor încerca să pună la punct detaliile proiectului de consolidare a EFSF, aşa cum a fost convenită la summit-urile UE de la finele lunii octombrie.
Liderii finanţelor Europei încearcă să recâştige încrederea pieţelor în contextul agravării de la o săptămână la alta a crizei datoriilor de stat.
Printre propunerile care vor fi dezbătute de miniştrii Finanţelor se numără emiterea obligaţiunilor ţărilor cu probleme prin EFSF, cu garanţii de 20-30% din partea fondului, în funcţie de condiţiile de piaţă din momentul operaţiunii.
Schaeuble a reiterat poziţia Germaniei împotriva implementării unor obligaţiuni comune ale zonei euro sau intervenţiei Băncii Centrale Europene pentru rezolvarea crizei prin măsuri similare cu „relaxarea cantitativă” derulată de băncile centrale din SUA şi Marea Britanie în urma crizei mondiale din 2008-2009.
El a comentat că dezbaterile pe aceste teme sunt conduse „în acele ţări care trebuie să-şi rezolve problemele bugetare interne şi au ales să înţeleagă greşit faptul că trebuie să facă eforturi”.
„Trebuie să construim împreună instituţiile care vor asigura încrederea în euro. Tot ce deviază de la acest obiectiv face mai mult rău”, a arătat oficialul german.
Comentariile lui Schaeuble se bat cap în cap cu declaraţiile ministrului francez pentru buget, Valerie Pecresse, care a arătat la finele săptăpmânii trecute că o intervenţie mai agresivă a BCE în efortul anticriză ar fi binevenită odată ce ţările din zona euro vor fi implementat un mai bun control al bugetelor.