Bursa de la Bucureşti a avansat cu 1,39% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care acţiunile SIF-urilor şi-au încetinit creşterile la cel mult 1,3%, în aşteptarea dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor cu privire la proiectul de majorare a pragului de deţinere, relatează Mediafax.
În primele 30 de minute de tranzacţionare titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat creşteri cuprinse între 2,54% şi 3,43%, ulterior, ascensiunea a început să încetinească. Astfel, la ora 13:00 acţiunile celor patru SIF-uri tranzacţionate luni consemnau creşteri cuprinse între 0,1% şi 1,28%.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) sunt suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea acţionarilor, care urmează să discute aprobarea vânzării pachetului de acţiuni BCR către Erste. Pe ordinea de zi figura şi alegerea unui membru în CA, însă niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a primit voturile necesare.
Majoritatea investitorilor de la BVB aşteaptă votul din plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului de majorare a pragului de deţinere. Proiectul legislativ este înscris pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale planului Camerei Deputaţilor. Iniţiativa a fost înscrisă şi pe ordinea de zi a şedinţelor de lunea şi marţea trecută, însă nu a fost discutată.
Cele mai multe acţiuni de la BVB au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri în creştere, investitorii urmând linia ascendentă a pieţelor externe, însă rulajele au fost reduse în majoritatea cazurilor.
La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,18% peste închiderea de vineri.
Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,71%.
Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,27%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în prima jumătate a şedinţei acţiuni de 6,5 milioane lei (1,5 milioane euro), sumă cu două treimi mai mare decât rulajul din perioada similară a sesiunii precedente, de doar 3,9 milioane lei (909.000 de euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,4%, la 0,434 lei.
Acţiunile Erste (EBS) şi Azomureş (AZO) consemnau cele mai vizibile creşteri din piaţă, de 10,3% şi, respectiv, de 4,65%.
Ascensiunea titlurilor Erste a fost determinată de creşterea de pe piaţa de la Viena, unde au urcat cu 9,36%.
Acţiunile Azomureş au avansat cu aproape 7% la deschidere, după ce compania a anunţat că traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding şi investitorii turci care controlează Azomureş au semnat vineri o „serie de înţelegeri” pentru cumpărarea producătorului de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 3,6%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 3,1%.
Bursele europene sunt astfel, în revenire, de la minimul ultimelor şapte săptămâni, datorită speranţelor că liderii din zona euro vor prezenta noi măsuri anticriză înainte de summit-ul UE de săptămâna viitoare.