Bursa de la New York se pregăteşte de o nouă săptămână în care direcţia pieţei va fi dictată de situaţia din Europa, după ce singura satisfacţie a investitorilor de Ziua Recunoştinţei a fost pauza de tranzacţionare de pe Wall street, care a limitat pierderile, transmite Reuters şi Mediafax.
Franţa, Italia, Belgia, Spania şi Marea Britanie au programate pentru această săptămână licitaţii de obligaţiuni de stat, care vor fi cu siguranţă urmărite îndeaproape de jucătorii de pe burse, atenţi la dobânzile statelor europene mai mult decât la performanţele companiilor ale căror acţiuni le tranzacţionează.
Dobânzile au crescut săptămâna trecută pentru aproape toate ţările din zona euro, iar Germania nu a reuşit să plaseze pe piaţă o treime din obligaţiunile de stat la zece ani prin care încerca să se finanţeze cu 6 miliarde euro.
În acest context, indicele S&P 500 a înregistrat cele mai abrupte scăderi din ultimele două luni.
Politicienii europeni încearcă să găsească soluţii pentru a ieşi din criza care s-a dezvoltat în ultimii doi ani, iar ştirile care vor da direcţie pieţei vor veni cel mai probabil de la vizita la Washington a mai multor lideri europeni şi de la reuniunea miniştrilor Finanţelor din zona euro.
„Policienii încearcă să-şi cumpere timp pentru ca măsurile de austeritate să înceapă să-şi facă efectul şi să reducă deficitele bugetare, pieţele să ierte şi dobânzile să scadă. Ochiul furtunii este pe piaţa obligaţiunilor şi pe piaţa de credit, deci acţiunile nu pot decât să reacţioneze”, comentează un analist american.
Piaţa tratează acţiunile ca pe o clasă de active, fără o diferenţiere clară între companii în funcţie de performanţe, profituri şi operaţiuni. Însă, în perspectivă globală, acţiunile companiilor cu expunere ridicată pe Europa au performanţe mai slabe.
Preşedintele SUA Barack Obama se va întâlni luni cu preşedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Principala temă de discuţie este rezolvarea crizei datoriilor de stat.
Investitorii nu au speranţe prea mari nici în privinţa şedinţei de marţi a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care ar trebui să prezinte proiectul consolidării Fondului European de Stabilitate Financiară.
Joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va prezenta în Parlamentul European raportul anual al instituţiei.
Piaţa ar putea fi influenţată într-o oarecare măsură şi de datele economice din SUA prezentate în această săptămână, îndeosebi rapoartele privind vânzările şi preţurile locuinţelor, încrederea consumatorilor şi industria manufacturieră.
Investitorii vor urmări miercuri şi datele privind industria manufacturieră din Europa şi China, urmate joi de indicatori privind şomajul din SUA.