4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPovestea europeană a imigranţilor ilegali: exploatare şi discriminare

Povestea europeană a imigranţilor ilegali: exploatare şi discriminare

Imigranţii în situaţie ilegală din Europa sunt exploataţi la locul de muncă şi se confruntă cu lipsa de acces la serviciile de bază, în special cele din domeniul sănătăţii şi educaţiei, conform unui raport publicat luni de o agenţie a Uniunii Europene, relatează Mediafax.

„Angajăm imigranţi clandestini ca pe forţă de muncă ieftină. Mâncăm fructele şi legumele pe care le recoltează. În pofida contribuţiilor aduse societăţii noastre, când imigranţii au nevoie de servicii medicale sau de educaţie, sau când vor să reclame un abuz în justiţie, se găsesc în faţa unei uşi închise sau, mai rău, sunt expulzaţi”, a declarat Morten Kjaerum, directorul Agenţiei europene pentru drepturi fundamentale.

„Drepturile omului se aplică tuturor oamenilor. Rămânem fiinţe umane chiar dacă nu avem paşaport, viză sau permis de şedere”, a insistat Kjaerum la prezentarea raportului despre drepturile fundamentale ale imigranţilor clandestini în Uniunea Europeană.

Raportul subliniază că accesul la serviciile de sănătate necesare copiilor şi femeilor gravide precum şi serviciile medicale de urgenţă nu sunt gratuite pentru imigranţii aflaţi în ilegalitate, aşa cum sunt în cazul cetăţenilor ţării respective.

Obligaţia de a deţine documente oficiale, fie că este vorba de un permis de şedere sau de un certificat medical, îi împiedică de multe ori pe copiii imigranţilor să se înscrie la şcolile publice, subliniază documentul care denunţă operaţiunile poliţiei din apropierea şcolilor şi a spitalelor.

„Aflându-se de multe ori în incapacitatea de a-şi exercita drepturile în justiţie”, imigranţii în situaţie ilegală trebuie să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii ţării respective, enunţă raportul emis depus la Comisia Europeană.

Deşi nu există nicio estimare a numărului de imigranţi în situaţie ilegală din Uniunea Europeană, un proiect recent finanţat de UE („Clandestin”) estimează că numărul oscilează între 1.9 milioane şi 3.8 milioane de persoane.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă