4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialObligaţiunile UniCredit sunt tranzacţionate ca "junk"

Obligaţiunile UniCredit sunt tranzacţionate ca „junk”

Obligaţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, sunt tranzacţionate pe pieţe ca active speculative, „junk”, în timp ce grupul financiar se pregăteşte să refinanţeze anul viitor datorii de 37,6 miliarde de euro, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Investitorii evaluează pe pieţele secundare obligaţiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit „B1”, cu patru niveluri sub categoria recomandată pentru investiţii (investment grade), şi cu opt trepte sub ratingul „A2” al băncii, potrivit Moody’s Analytics.

Bank of America-Merrill Lynch include, într-un indice al obligaţiunilor marilor companii europene, obligaţiuni UniCredit care s-au devalorizat de la începutul lunii iunie cu 2,8 miliarde euro, la 13,4 miliarde euro.

Dintre marile bănci europene, UniCredit are de rambursat sau refinanţat anul viitor cel mai mare volum de obligaţiuni, potrivit datelor Bloomberg.

Temerile că Italia nu va reuşi să ţină în frâu muntele de datorii publice acumulate şi să evite o criză de proporţii au umflat dobânzile plătite de stat la niveluri record, afectând puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creanţe de 40 miliarde euro sub formă de obligaţiuni de stat.

„Este vorba de o bancă italiană şi, ţinând cont de ce se petrece în Italia, ar fi o tendinţă de retrogradare”, comentează Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.

UniCredit a raportat luni o pierdere record de peste 10 miliarde euro pentru trimestrul al treilea, care a determinat Moody’s să plaseze ratingul băncii sub evaluare cu perspectivă negativă. Agenţia de rating a arătat că, deşi banca are „o lichiditate considerabilă”, se confruntă cu presiuni din partea „volatilităţilor din mediul operaţional italian şi european”.

„Orice slăbire semnificativă a profilului de finanţare şi profilului de lichiditate, sau orice impact semnificativ al actualelor turbulenţe de pe pieţe” vor afecta ratingurile UniCredit, a avertizat Moody’s.

Moody’s a redus luna trecută ratingul UniCredit de la Aa3 la A2. Banca are de la S&P şi Fitch ratinguri similare, A, de asemenea cu perspectivă negativă.

Dobânda medie a obligaţiunilor emise în acest an de bancă este de 3,15%, cu 40 puncte de bază, sau 0,4% mai mare decât media de 2,75% a titlurilor care vor ajunge la maturitate până la finele anului viitor.

Contactat de Bloomberg, un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze informaţiile.

Obligaţiunile UniCredit oferă în medie un randament de 9,8%, cel mai ridicat dintre marile companii europene, potrivit indicelui Merrill Lynch. Potrivit datelor băncii americane, marile companii europene dau în medie un randament de 5,1%. Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă italiană, oferă un randament de 9,3%, iar BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană, figurează cu 5,9% în indicele Merrill Lynch.

UniCredit are de refinanţat anul viitor datorii de 37,6 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg.

Grupul a încheiat planul de finanţare pentru acestan şi a început să strângă bani pentru refinanţările de anul viitor, a anunţat luni banca.

Pierderea din trimestrul al treilea, cea mai mare înregistrată vreodată de bancă, a fost cauzată de deprecierea unor achiziţii ale diviziei de investiţii şi de probleme la operaţiunile din Ucraina şi Kazahstan.

UniCredit vrea să atragă până la 7,5 miliarde euro printr-o emisiune de drepturi de preempţiune pregătită pentru primul trimestru al anului viitor. Potrivit Autorităţii Bancare Europene, grupul italian trebuie să acopere până la jumătatea anului viitor un deficit de capital de 7,4 miliarde euro.

„Este o combinaţie de factori la UniCredit, nevoia de capital şi problemele Italiei, aşa că emisiunea de acţiuni ar putea rezolva numai una dintre acestea”, apreciază Hank Calenti, analist la Societe Generale Londra.

Ratingul presupus de datoria tranzacţionabilă a băncii a scăzut pe 12 iulie sub pragul investment grade, potrivit Moody’s Analytics. Contractele credit default swap pe datoriile cu senioritate ale băncii au crescut miercuri la 546,3 puncte de bază, sau 5,463%, un nou maxim record, potrivit CMA.

„Sincer, nu aş fi surprins dacă unele bănci italiene ar aluneca în categoria junk de rating, deoarece există riscuri legate de lichiditate, solvabilitate şi calitatea activelor”, avertizează analistul londonez Paul Owens.

Investitorii sunt tot mai îngrijoraţi că Italia nu va reuşi să readucă datoria de stat, de circa 1.900 miliarde euro, pe o direcţie sustenabilă pe termen lung, sau să stimuleze creşterea economică necesară pentru a atinge acest obiectiv.

Dobânda plătită de Italia pentru datorii pe zece ani a crescut săptămâna trecută la un maxim record de 7,48%, revenind sub pragul de 6,5% după ce Senatul de la Roma a aprobat măsurile de austeritate, moment care a coincis cu demisia premierului Silvio Berlusconi. Randamentul obligaţiunilor pe zece ani a revenit în această săptămână peste pragul de 7%. Mulţi analişti consideră că datoriile Italiei sunt nesustenabile pe termen lung la asemenea dobânzi.

„Temerile privind expunerea pe datoria publică atacă UniCredit pe două flancuri, urcând costul datoriilor şi punâd presiune în privinţa unei eventuale deteriorări a activelor”, observă analistul londonez John Raymond de la CreditSights Inc.

Cele mai citite

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă