Doar 12 ore le-au luat autorităţilor să-l prindă, cu ajutorul poliţiştilor francezi, pe chinezul care a omorât sâmbătă un om în Voluntari şi la câteva ore a fugit din ţară. De aici întrebarea legitimă: de ce nu funcţionează sistemul atât de bine şi în cazul marilor infractori scăpaţi peste graniţă?
Poliţiştii români au demonstrat sâmbăta trecută că, dacă vor cu adevărat să prindă un fugar, o pot face uşor chiar dacă acesta a apucat să iasă din ţară. În doar 12 ore, oamenii legii au reuşit să-l împiedice pe cetăţeanul chinez Charly Lee să plece cu avionul la el înapoi în ţară, după ce în aceeaşi zi acesta a omorât un om, în Voluntari, pe trecerea de pietoni. Acţiunea s-a desfăşurat exact ca în filme: răufăcătorul fuge de la locul accidentului, se urcă în primul avion şi pleacă spre China; spre ghinionul său, avionul face escală în Franţa, pe aeroportul Charles de Gaulle; între timp poliţiştii români află că răufăcătorul a plecat din ţară şi-l dau în urmărire prin sistemul SIRENE; cu 20 de minute înainte ca avionul său să decoleze spre China, Charly Lee este reţinut de poliţiştii francezi, după ce colegii lor români au emis rapid mandatul european de arestare. Luni, Judecătoria Buftea a eliberat mandatul de arestare care, după ce va fi tradus, va fi trimis în Franţa. Pe baza acestuia, chinezul va fi trimis în România, pentru a fi judecat.
Sistemul SIRENE simplifică munca poliţiştilor
Toată această acţiune a putut fi realizată într-un timp record datorită sistemului SIRENE – „Supplementary Information Request at the National Entry” (solicitări suplimentare de informaţii la intrarea pe teritoriul naţional) – care funcţioProxy-Connection: keep-alive Cache-Control: Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
x-age=0 ază în toate statele membre Schengen. „Sistemul SIRENE este funcţionabil din 2004. Deşi România nu este încă membru Schengen, acest sistem funcţionează şi la noi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Christian Ciocan. Birourile SIRENE oferă informaţii suplimentare privind alertele, coordonează măsurile referitoare la acestea din cadrul Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) şi asigură luarea măsurilor corespunzătoare în cazul în care o persoană căutată este arestată. SIS este cea mai mare bază de date comună privind menţinerea securităţii publice, sprijinirea cooperării poliţieneşti şi judiciare şi gestionarea controlului la frontierele externe. Statele participante introduc date, numite „alerte”, referitoare la persoanele căutate sau dispărute, la bunurile pierdute sau furate, precum şi la interdicţiile de intrare. Aceasta este imediat şi direct accesibilă tuturor agenţilor de poliţie.
Mari infractori, scăpaţi în mod incredibil
Cel mai cunoscut fugar din ultimii ani este Omar Hayssam. El a ieşit din ţară la bordul navei Iman-T, pe 30 iunie 2006, deşi era căutat de toată poliţia. Pe 20 iulie 2006, la câteva zile de la fuga lui Hayssam, toţi şefii serviciilor secrete din România (SRI, SIE şi DGIPI) au demisionat în bloc. La fel a făcut şi procurorul general al României din acea perioadă, Ilie Botoş.
Un alt infractor care a înşelat vigilenţa poliţiştilor a fost Dinel Staicu. El a reuşit în aprilie 2011 să scape, pentru o perioadă, de condamnarea definitivă ce fusese dictată pe numele său şi să fugă din ţară, din cauza unui şir de erori incredibile ale autorităţilor române.