Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat, miercuri, că actuala criză economică nu are logică şi este nevoie de un model de creştere care să creeze locuri de muncă, relatează Agerpres.
„Cum poţi să vorbeşti despre criza zonei euro, când ea nu are o logică”, a spus guvernatorul, care a avetizat asupra creşterii datoriilor suverane în multe ţări
Economia mondială pare sa fie blocată pe o creştere redusă, a spus Isărescu, pe de altă parte, arătând că „s-au făcut eforturi pentru creşterea economică fără precedent”.
De asemenea, Isărescu a declarat că o problemă o constituie defetismul, inerent în perioade tulburi.
„Corul defetiştilor, care nu este numai în România, îl vedem peste tot în Europa, el devine o problemă majoră dacă societatea nu ştie să lucreze cu el. Nu ai cum să-l anihilezi, este o reacţie absolut normală în vremuri grele, tulburi, să ai şi defetişti”, a spus Isărescu.
El a mulţunit AAFBR pentru „rolul jucat de această asociaţie în explicarea mecanismelor economice şi a unor decizi cu impact asupra economiei”.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat miercuri că problema în România este aceea că trebuie să apară idei pertinente, şi nu soluţii simpliste, care, dacă sunt repetate, pot conduce la formule de „conspiraţii împotriva României„.
„Problema în România este să apară opinii pertinente, profesioniste, şi nu să se vânture idei, lucruri simple sau simpliste, dacă vreţi, pentru că populaţia este foarte dezorientată. Dacă se repetă zi de zi: domule, ştii că uite, aici, după colţ, e soluţia, dar nu vrea să o ia nici Banca Naţională, nici Guvernul, nici altcineva, bineînţeles că întreaga societate pierde, se ajunge la formule din acestea de complot internaţional, de conspiraţii împotriva României şi nu de aceasta avem nevoie în momentele acestea dificile, şi nici de defetism”, a spus Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Federaţia Europeană a Societăţilor de Analiză Financiară, dedicată provocărilor viitoare la adresa economiei din România.