A economisi înseamnă astăzi mai mult decât ne-am obişnuit până acum. A economisi înseamnă administrare responsabilă a disponibilităţilor financiare, indiferent dacă sunt mici sau mari.
Dincolo de definiţia arhicunoscută din dicţionar, a economisi înseamnă acum o diversificare a opţiunilor. În lumea finanţiştilor s-a vorbit mereu de împărţirea riscului, o idee care pare de bun-simţ şi atunci când ne gândim la banii proprii. Variantele investiţionale pe care le avem la dispoziţie sunt multiple. Depozitele la termen sunt o alternativă bună atunci când ai în vedere orizonturi de timp scurte, de până la un an. Plasamentele în metale preţioase, în monede străine, în acţiuni sau în titluri de stat sunt o variantă, dar necesită o pregătire economică solidă şi informaţii avizate fără de care riscul asumat poate fi substanţial.
Ce alegi aşadar ca să îţi poţi administra responsabil banii? Cum îţi protejezi economiile şi în acelaşi timp să obţii un randament superior?
Asigurare de viaţă cu certificat de investitor
O soluţie sunt produsele de economisire tip unit-linked. Ele oferă o dublă componentă, cea investiţională şi cea de protecţie. Ai cel puţin două avantaje. În primul rând, investiţia iniţială este garantată 100%, cu alte cuvinte unităţile de fond pe care le achiziţionezi au o performanţă mai mare sau egală cu zero la maturitate. În al doilea rând, spre deosebire de câştigurile din dobânzi, profitul obţinut din acest tip de plasament nu este impozitat. Există o gamă largă de produse de acest tip pe piaţă. În reţeaua de unităţi a Bancpost, de exemplu, este disponibil produsul EFG Invest 1, un produs de tip unit-linked de ultimă generaţie, ce îndeplineşte toate calităţile de mai sus. În cazul produsului EFG Invest 1 posibilitatea de câştig pentru client este nelimitată, iar performanţa anuală nu poate fi în scădere faţă de anul precedent, chiar dacă performanţa reală a fondului ar înregistra scădere. Pentru produsul EFG Invest 1, clientul beneficiază de o asigurare de viaţă, o protecţie pe toată durata contractului.
Investiţii în companii-gigant
Produsul este disponibil pentru cumpărare doar într-o perioadă limitată de timp, până pe 9 decembrie. Investiţia se face pe o perioadă de 6 ani, iar contribuţia minimă este de 2.000 de euro. Administratorii fondului plasează cea mai mare parte a banilor (95%) într-o notă structurată ce are la bază un coş de acţiuni ale marilor companii internaţionale şi restul (5%) în depozite la Bancpost. Această componentă duală a plasamentului făcut de fond este şi cea care asigură randamentul pozitiv, indiferent de evoluţia acţiunilor din coş. În portofoliul EFG Invest 1 se regăsesc acţiuni ale unora dintre cele mai solide şi performante companii pe plan mondial, cum ar fi France Telecom, Deutsche Telecom, Axa, Enel Spa, EON AG, Carrefour sau BASF. Suma ce va fi investită în unităţi de fond se numeşte primă netă şi este obţinută prin scăderea din plasamentul iniţial a primei de asigurare (21 de euro) şi a taxei de emitere (3,5% din diferenţa dintre suma plătită şi prima de asigurare).
Numărul unităţilor de fond se obţine prin împărţirea primei nete la valoarea iniţiala a unei unităţi de fond, şi anume 10 euro. Ulterior, valoarea unităţii de fond variază în funcţie de performanţa acţiunilor în care sunt plasaţi banii. De exemplu, pentru o investiţie de valoare minimă de 2.000 de euro în produsul EFG Invest 1 calculele sunt următoarele: asigurarea de viaţă costă 21 de euro, taxa de emitere este de 69 de euro, iar capitalul investit este de 1.910 euro, reprezentând 191 de unităţi de fond.
La maturitate, pe langă performanţa fondului, se acordă un bonus de 5%, în situaţia în care valoarea fiecărei acţiuni este la sfarşitul contractului mai mare decât valoarea respectivei acţiuni de la începutul contractului. Produsele de tip unit-linked sunt prin urmare o alternativă de luat în seamă. Dubla lor componentă, de investiţie şi protecţie, le fac accesibile oricarui client, indiferent de pregătirea lui financiară.