Discursul de ieri al Regelui Mihai în Parlamentul României a stârnit reacţii puternice atât în rândul politicienilor români, cât şi în presa internaţională.
Cel mai mare susţinător al monarhiei în aceste zile pare să fie fostul premier al României Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre principalii iniţiatori ai invitării Regelui Mihai în Parlament. „Dacă românii vor considera că monarhia este o opţiune, România ar putea să funcţioneze aşa cum funcţionează celelalte monarhii constituţionale din Europa, în care Casa Regală, regele sau regina sunt simbolul statului”, a spus fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Iliescu: Nu se poate schimba regimul din România
Foştii şefi de stat nu văd însă posibilă reinstaurarea monarhiei.
„Nu aceasta este tema. Nici măcar Regele Mihai nu se gândeşte la aşa ceva. Şi nimeni nu îşi face iluzii din acest punct de vedere. Chestiunea cu revenirea la monarhie nu se poate. Nu se poate schimba regimul din România pe sentimente şi resentimente”, a spus Ion Iliescu.
La începutul anilor ’90, când Regele Mihai I avea numeroşi susţinători, Ion Iliescu l-a îm-piedicat să revină în ţară, iar PDSR a cerut MAE să îl declare pe rege „persona non-grata”. Despre asta Iliescu a declarat că „lucrurile trebuie înţelese în contextul de la acea vreme, când societatea nu era pregătită să accepte venirea Regelui”.
Emil Constantinescu, unul dintre susţinătorii familiei regale, a afirmat într-o dezba-tere publică despre revenirea monarhiei că „în politică sunt lucruri probabile, posibile, improbabile şi imposibile. Despre cele imposibile nu mai discută nimeni”, a punctat el.
Le Monde: Regele Mihai I face clasa politică românească să tremure
Presa internaţională a surprins, de asemenea, această chestiune spinoasă şi a subliniat absenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc de la acest moment istoric. „În pofida celor 90 de ani ai săi, Mihai I încă mai face clasa po-litică românească să tremure”, comentează publicaţia „Le Monde”. Unii parlamentari şi-au exprimat îngrijoarea cu privire la un zvon, care nu a fost dezminţit de casa regală, potrivit căruia fostul rege ar fi putut profita de prezenţa sa în Parlament pentru a cere restaurarea monarhiei în România. În pofida opiniei unor analişti politici, potrivit cărora mişcarea monarhistă a rămas „fără suflu”, Mihai I continuă să inspire încredere în aceasta, iar discursul său „anunţă o mică furtună pe eşichierul politic al ţării”, adaugă Le Monde.
AFP îl citează pe Crin Antonescu (PNL), care îi asigură pe jurnaliştii străini că nu există nici un plan de reinstaurare a monarhiei în România. „Vrem să onorăm şi să sărbătorim o persoană importantă a istoriei noastre”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.