6.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiProcurorii se pregătesc să aresteze “partidul”?

Procurorii se pregătesc să aresteze “partidul”?

Vineri, cu o zi înainte de programatul congres al PSD, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a pus sub învinuire 16 lideri ai filialei din Caraş Severin, inclusiv pe fostul secretar general Codrin Ştefănescu, având calitatea de suspecţi. Ei sunt urmăriţi pentru “vina” de a se organiza politic în teritoriu, pe motivul că şi-au pus personaje politice în posturi cheie.

Oriunde în lume cine câştigă puterea îşi impune oamenii săi în diferite poziţii cheie. PSD a dobândit în 2016 o victorie zdrobitoare în alegeri.

Un guvern legal constituit îşi alege o echipă de miniştri, secretari de stat şi şefi de deconcentrate.

Acum, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a găsit că filiala PSD Caraş Severin e constituită ca “grup infracţional organizat.” 16 persoane sunt considerate suspecte. Pe ce motiv?

Potrivit unui comunicat al DIICOT, persoanele sunt urmărite penal pentru săvârşirea infracţiunilor de “constituire de grup infracţional organizat, şantaj, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.”

Ho, nici asupra lui Al Capone nu s-au pus atâtea capete de acuzare, el fiind învinuit că a spălat bani, acţiune care chiar a făcut-o sub paravanul unei reţele de maşini de spălat, de unde şi vine numele de “spălarea banilor.”

A reînviat telejustiţia?

Comunicatul DIICOT e în măsură doar să sperie o întreagă filială de partid, să pună anatemă pe conducerea partidului, prin chemarea lui Codrin Ştefănescu, fostul secretar general la Reşiţa şi să însufleţească juntele rezistente care nu văd decât cătuşe şi corupţi.

Era programat Congresul PSD. Procurorii s-au pregătit înadins să trosnească imaginea de forţă a partidului. Dacă acţiunea lor nu e politică, nici coronavirusul nu e.

Orban a făcut scurtă la mână pe câţi a demis. N-a mai venit DIICOT-ul peste el

Partidul, în esenţa sa, e o grupare de oameni şi de interese. Nu poţi aresta un organism democratic într-un stat de drept.

La Casa Albă se schimbă şi frizerul după o venire la putere a unei alte Administraţii. Nu poţi împlini un proiect câştigător, folosind oamenii cu frânele trase.

Orban a spus că a făcut scurtă la mână, după câte demiteri a semnat. Dacă se menţine cutuma deschisă de DIICOT, într-un viitor apropiat şi el poate deveni “suspect,” nu că nu ar mai fi fost.

“Programul de guvernare îl punem în aplicare cu oameni pe care îi numim în funcţii, pentru că ei respectă programul nostru,” Codrin Ştefănescu

 

“Cine nu sare ia condamnare?”

“The winner takes it all” (Câştigătorul ia totul n.a..) era un şlagăr la modă prin anii ’80. Mult înaintea şlagărului de azi: “Cine nu sare ia condamnare!” Ludovic Orban a intuit. A sărit şi a ajuns prim ministru.

Dacă e să luăm în seamă declaraţia lui Nicolae Robu, preşedintele PNL Timişoara şi primar în funcţie, “echipa câştigătoare îşi impune oamenii,” de altfel justă, ar trebui pus sub învinuire şi liderul liberal? Sau la PNL diconavirusul nu se bagă?

“Cum să fie reprezentantul Guvernului Orban în teritoriu aceeași persoană care a reprezentat Guvernul Dăncilă în teritoriu?! Este un altul la fel de bun, care face parte din echipa noastră. Ce vi se pare anormal?”, a fost de părere Nicolae Robu după demiterea unui director de spital.

Ancheta care îl vizează pe Codrin Ştefănescu şi alţi membrii PSD se referă la schimbări pe criterii politice în instituţii din judeţul Caraş-Severin.

Procurorii DIICOT au găsit că 16 membrii de partid sunt suspecţi, nu de coronavirus, ci de grup infracţional organizat.

Orice partid poate fi executat de procurori. Orwell rămâne mic copil

E circ. Chiar şi în interiorul PNL s-au auzit voci răstite. Raluca Turcan, chiar, a răbufnit. Nu poţi să anchetezi filiala unui partid pentru că îşi impune oamenii în funcţiile cheie. Odată ce există precedent, oricare partid poate fi executat cu procurorii, nu?

E tragic, dacă nu ar fi comic. La audieri a fost chemat şi senatorul Chisăliţă, aflat în cărucior. A revenit Partidul Binom din nou la putere? Doar în Orwell şi în comunism, partidul era în tot şi în toate ce …râd la soare.

Din definiţiile de manual, partidul e o asociere de oameni care promovează o doctrină sau o ideologie, în vederea câştigării puterii, singurul loc în care poţi tu, ca partid, să-ţi împlineşti promisiunile. Nimeni nu face politică de dragul politicii. Iar politica fără reprezentanţi nu există.

Liberalul Max Weber a gândit ca un corupt?

Dacă politologul francez de orientare comunistă, Maurice Duverger, postula că: „un partid nu este o comunitate ci un ansamblu de comunităţi,”  gânditorul liberal, Max Weber, conchidea: „un partid constituie relaţiile de tip asociativ, într-o forma instituţionalizată în vederea realizării unui ideal sau a obţinerii de avantaje materiale pentru militanţii săi.” Aţi înţeles, dragi liberali? Oricine caută un avantaj. Niciun membru de partid nu se agită în campanii electorale făra a fi motivat, cu vreo funcţie ceva, după victorie.

Fostul secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu, cel care coordona toate filialele locale, inclusiv cea din Caraş Severin, avea în fişa postului, cum s-ar spune, atribuţia de a avea legături cu liderii locali.

Oare liberalii care îşi freacă mâinile de plăcere că o filială a principalului rival e urmărită de procurori nu-şi dau seama că oricând poate veni şi rândul lor? Statul de drept poate aluneca într-o secundă în statul de drepţi.

Diconavirusul nu are mamă, nu are tată. Infectează la ordin.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...
Ultima oră
Pe aceeași temă