Sute de protestatari luau cu asalt Wall Street-ul acum o lună şi jumătate, cerându-le corporatiştilor să dea Cezarului ce-i al Cezarului: fiecare companie să plătească taxe pe măsura profitului. Asta presupune chiar ca firmele să nu-şi mai mute afacerile în paradisuri fiscale pentru a scăpa de impozite sau a plăti taxe mai mici.
Până şi formaţia irlandeză U2 a fost lovită de nemulţumirea activiştilor care cer impozite pe măsura profitului. În iunie, în timpul recitalului trupei la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie, activiştii de la Art Uncut au scandat „U pay Your Tax 2”. U2 şi-a mutat afacerea din Irlanda în Olanda pentru a plăti taxe mult mai mici. Membrii trupei au fost acuzaţi de ipocrizie, pentru că deşi militează pentru eradicarea sărăciei, refuză să plătească impozite în ţara lor de origine.
De altfel, un studiu recent al organizaţiei ActionAid arată că 98% dintre marile companii britanice folosesc paradisurile fiscale. ActionAid a realizat o hartă şi un clasament al ţărilor care nu impun taxe sau au impozite preferenţiale, în care nu există transparenţă, iar guvernul încearcă să atragă investiţii şi tranzacţii exclusiv pe facilităţi fiscale, scrie BBC. Printre ţările sau oraşele considerate paradisuri fiscale se numără Olanda, când vine vorba de petrol sau afaceri în media, Singapore, Elveţia, Luxemburg, Insulele Virgine, Insulele Cayman, Hong Kong sau Irlanda, când vine vorba de bănci, produse alimentare sau utilităţi.
România nu se află în clasamentul paradisurilor fiscale, însă organizaţia care a realizat topul specifică faptul că ţara noastră este încă în dezvoltare. Potrivit ActionAid, 66 de companii din Marea Btianie şi-au deschis subdiviziuni ale afacerilor în România, printre cele mai cunoscute fiind Vodafone, GlaxoSmithKline, Unilever, British American Tabacco, Marks and Spencer sau Next.
În tot acest timp, fenomenul Wall Street se extinde. Protestele care au avut loc în SUA vor avea loc în această lună şi în Canada,în Londra sau Madrid.
Vezi mai jos harta paradisurilor fiscale.