Dumnezeu ajută băncile româneşti în faţa crizei care afectează sistemul bancar european, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, relatează Agerpres.
„Dumnezeu şi Banca Naţională ajută băncile româneşti” în faţa crizei, a declarat, astăzi, la Antena3, consilierul guvernatorului Isărescu, întrebat despre efectele crizei financiare asupra băncilor din zona euro.
Vasilescu a dat asigurări că efectele crizei bancare europene nu se vor extinde asupra băncilor din România. ‘Băncile româneşti sunt solide. Nu există putregai în nici una dintre băncile din România’, a subliniat economistul.
Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei, în valută şi monedă locală, de la ‘AA minus’ la ‘A plus’, cu perspectivă negativă, iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la ‘F1 plus’ la ‘F1’.
Fitch a revizuit în scădere şi ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Spaniei, în valută şi monedă locală, de la ‘AA plus’ la ‘AA minus’, cu perspectivă negativă.
Standard and Poors a anunţat, de asemenea, că profilul financiar al băncilor elene National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank este expus unor riscuri semnificative.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit şi ea în scădere ratingurile de credit ale băncilor franceze Credit Agricole şi Societe Generale, citând expunerea lor la datoria Greciei. De asemenea, Moody’s a menţinut ratingurile BNP Paribas sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, anunţând că profitabilitatea şi capitalul băncii furnizează un tampon adecvat pentru a sprijini expunerea băncii la Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Sectoarele bancare din Bulgaria şi România sunt puternic dependente de industria bancară elenă. Un colaps bancar în Bulgaria şi România va avea un efect devastator asupra Ungariei, consideră analiştii occidentali.
Instituţiile de creditare austriece, cum ar fi Erste Bank şi Raiffeisen au interese considerabile în ţările din Europa de Est, cum ar fi România şi Ungaria, fiind expuse astfel în cazul în care Europa de Est va resimţi efectul devastator al intrării Greciei în incapacitate de plată.
BCE deţine zeci de miliarde de euro din obligaţiunile guvernamentale elene şi a împrumutat băncilor din Grecia o sumă estimată la peste 100 miliarde de euro.