2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialAcordul România - SUA privind scutul antirachetă, făcut public

Acordul România – SUA privind scutul antirachetă, făcut public

Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu este făcut public, vineri, la ora transmiterii acestei ştiri fiind organizată o conferinţă de presă la MAE român pe acest subiect, informează Mediafax.

UPDATE: Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că astăzi acordul este public.

El a precizat că documentul este dat publicităţii în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton, în timpul vizitei de lucru a preşedintelui Traian Băsescu la Washington.

La revenirea din SUA, preşedintele Traian Băsescu declara că, odată transpus în practică, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România va face ca nivelul de securitate „să fie cel mai înalt din istoria ţării”.

„Acordul nu are nimic secret. Vreau să îndepărtez orice speculaţie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca în următoarele zece zile să putem conveni cu Departamentul de stat să facem public acest acord, atât în România, cât şi în SUA”, spunea Traian Băsescu în 14 septembrie.

El preciza că Acordul va trebui ratificat în Parlamentul României.

Şeful statului mai spunea că imediat ce va fi convenit cu partenerii americani că Acordul poate fi făcut public secretarul de stat Bogdan Aurescu „va da public toate explicaţiile pe fiecare clauză a Acordului”.

UPDATE: România nu îşi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu cauzat în afara teritoriului României de elemente ale scutului, cu excepţia cazurilor în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României, prevede acordul privind scutul antirachetă.

„România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România”, se arată în document.

Acordul prevede şi o excepţie de la această regulă, respectiv cazul în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

Textul prevede că cele două părţi se vor întâlni cu scopul de a ajunge la o soluţionare reciproc acceptabilă, echitabilă şi justă a pretenţiilor în timp util, ţinând cont de circumstanţe şi de obligaţii.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

UPDATE: Acordul dintre România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu este încheiat pe perioadă nedeterminată, însă poate fi denunţat în orice moment de către oricare dintre părţi, prin notificare scrisă, dar care îşi ca produce efectele în termen de doi ani.

„Prezentul Acord este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare în conformitate cu legile interne ale fiecărei Părţi şi la data primirii ultimei notificări scrise prin care Părţile se informează reciproc, prin canale diplomatice, că toate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord au fost îndeplinite”, stabileşte documentul.

Acordul poate fi amendat prin acordul scris al părţilor.

Cele mai citite

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...
Ultima oră
Pe aceeași temă