3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBani sunt destui, problema este convingerea investitorilor de a-i aduce în România

Bani sunt destui, problema este convingerea investitorilor de a-i aduce în România

România trebuie să facă în continuare paşi în a susţine economia reală, industria şi IMM-urile. Acesta este sfatul pe care-l dă vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Industrie şi Antreprenoriat, Antonio Tajani, prezent la o conferinţă organizată la Bucureşti, la sediul Băncii Naţionale a României, de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

„Nu trebuie să scădem datoria publică, ci să luptăm pentru creşterea economică. Trebuie să susţinem economia reală, industria şi IMM-urile. Dacă vrem să protejăm moneda unică, România trebuie să coopereze cu celelalte ţări, deoarece în viitor veţi avea euro ca monedă“, a spus Tajani.

Învăţământul, esenţial în economie

Oficialul european mai spune că statul român, în eforturile sale de a creşte economia nu trebuie să uite de sistemul de învăţământ, cel care formează forţa de muncă pentru toate industriile României.

„Dacă vrem o politică inovatoare pentru industrie, trebuie să ne implicăm şi în învăţământ. Inovaţia vine din căsătoria dintre industrie, IMM-uri şi sistemul universitar”, a spus responsabilul pentru Industrie şi Antreprenoriat al CE.

Acesta a mai spus că Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte un nou plan de dezvoltare economică, care presupune o pregătire a politicii inovaţiei şi noua politică industrială, precum şi alte serii de politici împotriva schimbărilor climatice – pentru a creea o economie verde – dar şi pentru a depăşi graniţele UE.

„Doar 25% dintre IMM-urile noastre lucrează dincolo de frontiera naţională şi doar 13% lucrează dincolo de frontiera europeană“, a mai explicat oficialul, care este de părere că aceste procente trebuie să crească accelerat. Tajani a atras atenţia că Rusia este pe cale să utilizeze tot mai multe standarde europene, iar acest lucru înseamnă mai multe şanse pentru extinderea cooperării unor companii europene cu unele din Rusia.

Există bani de investiţii în România

„Eu numesc noua politică industrială, „a treia Revoluţie Industrial㔓, a declarata Antonio Tajani. „Am pregătit un pachet de 80 de miliarde de euro pentru inovaţie. Regulile Comisiei sunt prea complicate, nu sunt pe măsura IMM-urilor şi trebuie schimbate”. 

Inovaţiile în economie şi continuarea unui proces de dezvoltare a UE din punct de vedere economic sunt principalele direcţii pe care trebuie să le adopte toate ţările din Uniune, este de părere şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini în România, Steven van Groeningen.

„Investiţiile directe sunt cel mai bun mod de susţinere a creşterii economice“, a declarat acesta.

Van Groeningen spune că se găsesc bani de investiţii şi că România este o ţară în care există foarte mult spaţiu pentru dezvoltarea afecerilor, însă, investitorii fie au stopat investiţiile în ţara noastră, fie noi potenţiali investitori au hotărât să se îndrepte către alte ţări din cauza situaţiei economice globale.

„Bani sunt destui, problema este convingerea investitorilor de a-i aduce în România. Ei se uită al oportunităţi şi la riscuri. Oportunităţi avem, există forţă de muncă bine educată“, a spus  preşedintele Consiliului Investitorilor Străini în România.

Andreea Paul Vass: România trebuie să aibă o strategie naţională de competivitate

Consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, este de părere că actualul executiv a reaşezat economia pe fundamente mult mai sănătoase, însă politicile economice şi de dezvoltare trebuie să continue.

„Acest Guvern a preluat un stat nereformat, dominat de politici populiste, când criza bătea la uşă. Avem un deficit bugetar egal cu media europeană în 2010. Aveam a 4-a cea mai mică datorie publică şi o productivitate mai mică cu 58% comparativ cu media europeană”, a explicat Vass.

În ciuda faptului că Uniunea Europeană dezvoltă o serie de programe pentru toate ţările, Vass este de părere că ţara noastră trebuie să aibă strategia ei proprie pentru a creşte competitivitatea României în cadrul graniţelor UE, dar şi în afara lor.

„Planurile şi programele naţionale solicitate de către UE nu pot înlocui o strategie naţională de competivitate. Europenii lucrează în medie cu 5 săptămâni pe an mai puţin decât americanii,  iar asta afectează PIB-ul pe cap de locuitor”, a mai spus Vass. 

Vass a spus că în 2010, exporturile au cunoscut un nivel record, şi că acest trend ascendent continuă şi în 2011.  „Promovăm brandurile sectoriale strategice în industrie, IT, vinuri şi mobilă. Alte două motoare ne ajută să recuperăm şi să câştigăm cursa: antreprenoriatul şi tehnologia. Ne-am dedicat IMM-urilor, pentru că ele sunt copiii acestei economii“, a adăugat consilierul primului ministru.

Vass a mai notat şi faptul că România ocupă locul al doilea în lume în clasamentul ţărilor cu cea mai mare viteză de descărcare de pe internet. „Ne adaptăm la era digitală. Guvernul pregăteşte România pentru competiţia viitorului“, a declarat Vass. 

Prezent la conferinţă, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat că „accesarea fondurilor europene este prioritatea absolută a Guvernului. Consolidarea IMM-urilor este esenţială pentru dezvoltarea industriei româneşti”. El a continuat, spunând care este premisa esenţială a dezvoltării: „Fără inovare, competitivitatea nu este posibilă”.

România este pregătită să treacă la moneda euro

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat că „sistemul bancar românesc este pregătit pentru trecerea la moneda euro. Începând de anul viitor, lucrurile vor fi rezolvate din punct de vedere tehnic”. 

În plus, Radu Graţian Gheţea a lăudat sistemul bancar românesc, considerând că acesta „se află într-o situaţie favorabilă în comparaţie cu alte sisteme bancare din Europa”.

El consideră incorectă o eventuală decizie de suprataxare a băncilor româneşti.

„Comunitatea bancară din România consideră incorect pentru băncile din România să fie suprataxate, în condiţiile în care statul român nu a fost obligat să recurgă la infuzii de capital pentru a autora sistemul bancar”. El a făcut un apel către Antonio Tajani pentru a facilita expunerea acestui punct de vedere în faţa comisarului Joaquin Almunia. „Menţionez în acest moment, când măsura este la nivel de dezbatere, că nu ar fi corect să fie taxate băncile care nu au fost susţinute”.

Investitorii străini nu sunt mulţumiţi de nivelul birocraţiei din România

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, a declarat că există multe oportunităţi de afaceri în România, unde forţa de muncă este bine educată. Însă, conform opiniei sale, există şi aspecte negative.

„Trebuie să fim predictibili şi să avem strategii clare. Trebuie să oferim acces la procesul judiciar, care să fie rezonabil şi predictibil. Legislaţia se schimbă, dar legile trebuie să fie clare. Trebuie să fim corecţi cu investitorii străini: plata la timp şi respect pentru partenerii noştri”.

De asemenea, Van Groningen a declarat că „trebuie să reducem birocraţia şi să îmbunătăţim productivitatea. Investitorii străini nu sunt mulţumiţi de nivelul birocraţiei din România”.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei intitulată „Provocările pentru competitivitatea industriei europene şi rolul investiţiilor străine” organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

La conferinţa au participat şi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, consilierul primului ministru şi reprezentantul IMM-urilor din România, Andreea Paul Vass, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, şi preşedintele Consiliului investitorilor străini, Steven van Groeningen.

 

Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă