20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Donald Trump, „lucrat“ de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să...

Președintele Donald Trump, „lucrat“ de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să compromită o sursă din ISIS. Aliații Americii sunt în stare de şoc

În timpul întâlnirii dintre președintele SUA cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, Donald Trump a compromis o sursă din interiorul ISIS.

Secretarul de Stat, Rex Tillerson, a negat că Donald Trump ar fi intrat în detaliile clasificate ale informației, iar Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, susține că povestea e un nonsens, nu merită nicio poziție din partea Rusiei, nici confirmare, nici infirmare.

Rușii, interziși de la „împărtășirea“ informației

„The Washington Post” a raportat că Donald Trump a compromis o sursă din interiorul ISIS, dezvăluind rușilor o operațiune pusă la cale de teroriști, implicând laptopuri pe cursele aeriene. Oricum, informația fusese făcută publică în momentul în care SUA, urmate ulterior de Marea Britanie și Franța, au anunțat că vor interzice, din motive de securitate, laptopurile pe cursele aeriene ce vin din țări musulmane.

Pe lista SUA sunt Amman – Iordania, Cairo – Egipt, Istanbul – Turcia, Kuweit, Casablanca – Maroc, Doha – Qatar, Jiddah și Riyadh – Arabia Saudită, Dubai, Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite. Practic, sunt vizate toate cursele directe spre SUA din regiune, exceptând doar cursele dinspre aeroportul principal din Tel-Aviv, Israel. Lista Marii Britanii cuprinde Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Liban și Tunisia. Franța încă n-a luat o decizie. 

Conform lui Rex Tillerson, președintele american a discutat cu oficialii ruși despre eforturile comune în combaterea amenințărilor teroriste, despre „natura unor amenințări specifice, dar nu despre surse, metode și operațiuni militare”. Adică nu ar fi încălcat codul clasicului secret procedural. Numai că, în cazul respectiv, sursa care adusese informația ceruse în mod expres ca aceasta să nu fie împărtășită cu Rusia.

Conform „Washington Post”, fusese organizată o întâlnire a sursei cu serviciile secrete americane, în timpul căreia s-a căzut de acord ca informația să fie dată aliaților SUA, în niciun caz Rusiei. Se pare că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a arătat interesat de motivele ce au dus la interzicerea laptopurilor și a altor aparate electronice pe cursele aeriene, motivând că și Rusia ar putea să adopte o astfel de decizie, dacă informațiile sunt credibile. Tehnici kaghebiste aplicate pe un președinte dezinvolt!

Cine lucrează îndeaproape cu ISIS?

Ce ar fi putut ști Trump și să nu știe rușii? Chiar nimic. Nici propriile lui servicii de informații nu-i dau detalii cu privire la surse extrem de sensibile. Motivul luării unei astfel de decizii fusese publicat, „pentru că aparatura electronică ar putea fi folosită de către organizații teroriste în scopuri criminale”. Israelul numise clar organizația ca fiind ISIS. Sursa care fusese atât de aproape de conducerea ISIS încât știa ce atentate se plănuiesc fusese oricum compromisă din momentul adoptării deciziei de interzicere a aparaturii electronice în avioane. Și atunci ce mai putea să se întâmple? Sursa respectivă mai avea, cu siguranță, și alte informații despre ceea ce plănuiește ISIS, pe teren, în Siria și Irak, unde americanii și aliații se luptă cu jihadiștii, dar rușii și regimul Assad, nu!

Mai exista o dezvăluire, publicată în ziarele israeliene, anume că ISIS a format comandouri extrem de mobile pentru atacuri rapide și distrugătoare asupra unor ținte din Siria și Irak. Și această informație era, probabil, tot dintr-o sursă apropiată cercului unde se iau decizii în cadrul ISIS. Toată povestea este orientată într-o altă direcție decât cea care contează: cine anume lucrează îndeaproape, să nu spunem cooperează, cu ISIS, partenerul SUA, care i-a dat informații sensibile, sau Rusia, care nu trebuia să afle că s-a răsuflat informația?

Ultimă oră! Trump a scris pe contul său de Twitter că i-a dezvăluit lui Lavrov amenințările teroriste „din motive umanitare, să fie aviația civilă în siguranță și ca să-l determine să lupte împotriva ISIS.”

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...
Ultima oră
Pe aceeași temă