Banca elveţiană UBS au publicat un amplu raport după ce a analizat consecinţele destrămării zonei Euro, relatează Business Insider.
Ideea principală a raportului este următoarea: Euro nu ar trebui să existe în forma actuală.
Raportul publicat de Stephane Deo, Paul Donovan şi Larry Hatheway de la UBS sugerează faptul că întregul sistem a fost de la început o minciună.
„De ce luăm în considerare destrămarea zonei Euro? Deoarece aceasta nu funcţionează. Statele membre ar fi fost mai sănătoase din punct de vedere economic dacă nu ar fi aderat niciodată. La aderare, populaţia europeană nu a fost informată în privinţa consecinţelor. În anii ’90, Euro era caracterizat ca fiind o instanţă a integrării ratei de schimb. Au fost subliniate avantajele comerciale şi turistice a unei monede unice europene. Bineînţeles că integrarea ratei de schimb a fost cea mai puţin importantă dintre consecinţe. Cea mai importantă consecinţă a fost integrarea politicilor monetare. Soluţia se afla chiar în denumirea de „Uniune Monetară Europeană”. Însă politicienii au ignorat soluţia. O monedă care ar fi fost privită mai degrabă ca o uniune monetară ar fi fost mult mai dificil de promovat în rândul opiniei publice.
O uniune monetară este, din punct de vedere economic, o idee bună dacă statele membre formează o zonă valutară optimă. Iar asta presupune îndeplinirea uneia dintre cele două condiţii. Ori statele membre sunt atât de omogene, încât economiile care o formează se mişcă mereu în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză, ori economiile sunt îndeajuns de flexibile pentru a permite corectarea în timp util a tuturor deficienţelor economice.”
Chiar şi acum, UBS crede că destrămarea zonei Euro este inevitabilă şi că soluţia optimă ar fi o uniune fiscală. Principalul motiv: costurile destrămării definitive a zonei Euro ar fi mult prea mari pentru statele membre.
Costul nr. 1:
„Consturile unei ţări mici care iese din zona Euro sunt semnificative. Consecinţele implică incapacitatea de plată, recapitalizarea sistemului bancar, prăbuşirea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Estimăm că ieşirea din zona Euro a unei ţări slabe va costa între 9500 şi 11500 de euro pe cap de locuitor în primul an, după care costurile ar scădea la 3-4000 de euro pe cap de locuitor în următorii ani. Asta reprezintă 40-50% din PIB în primul an.”
Costul nr. 2:
„Dacă o ţară puternică precum Germania ar părăsi zona Euro, consecinţele ar consta în default corporativ, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Costurile ar fi de 6-8000 de euro pe cap de locuitor în primul an şi de până la 4500 de euro pe cap de locuitor în următorii ani. Asta ar echivala cu pierderea a până la 25% din PIB în primul an. În schimb, excluderea Greciei, Irlandei şi Portugaliei din zona Euro în contextul incapacităţii de plată ar duce la pierderea a doar 1000 de euro pe cap de locuitor.”