13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCoreea de Sud vrea să investească la centrala de la Cernavodă

Coreea de Sud vrea să investească la centrala de la Cernavodă

Coreea de Sud intenţionează să investească în construirea reactoarelor trei şi patru la centrala nucleară de la Cernavodă, a declarat oficialul Ministerului Economiei.

Compania BKB, liderul energiei nucleare din Coreeea şi-a exprimat intenţia de a cumpăra acţiuni la EnergoNuclear, societatea care urmează să dezvolte proiectul construcţiei celor două reactoare la centrala nucleară din România.

Ca urmare a vizitei premierului Emil Boc în China, companiile şi-au manifestat interesul pentru compania EnergoNuclear. Costul estimat al proiectului este de patru miliarde de euro (5,7 miliarde de dolari). Reprezentanţii companiei coreene vor face în curând o vizită oficială în România pentru a discuta detaliile tehnice ale acordului.

De asemenea, preşedintele companiei coreene, Chung Si Woo, spune că decizia de a investi în proiectul de la Cernavodă a fost luată după întâlnirea avută în luna ianuarie 2011 cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

„Suntem siguri că tehnologia Korean CANDU este cea mai bună pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă, deoarece această tehnologie este recunoscută la nivel mondial şi numeroase centrale nucleare au fost construite cu această tehnologie în Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au funcţionat în siguranţă în ultimii 30 de ani”, se arată în scrisoarea trimisă de liderul consorţiului Korea Nuclear.

Totodată, şi compania chineză China Nuclear PowerEngineering este interesată să investească în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca în luna octombrie să fie semnat acordul de confidenţialitate, care va permite continuarea negocierilor şi intrarea în proiect a companiei.

EnergoNuclear SA a fost înfiinţată în anul 2009, prin promovarea unei structuri de acţionariat în care Nuclearelectrica urma sa deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect detinând participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%.

Guvernul român a căutat investitori privaţi pentru a finanţa proiectul după ce companiile CEZ din Republica Cehă, GDF Suez din Franţa, RWE din Germania şi Iberdrola din Spania s-au retras în din proiectul Cernavodă.

După retragerea lor din proiectul nuclear, România deţine acum aproximativ 85% în cadrul consorţiului, iar compania italiană Enel deţine 9,15% şi filiala română ArcelorMittal are 6,2%.
Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată de o firmă canadiană şi în momentul de faţă acoperă aproximativ 18% din consumul energetic al ţării.

Cele mai citite

Șoferiță de 25 de ani, decedată într-un accident cumplit

O şoferiţă în vârstă de 25 de ani a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Târgovişte, după ce a pierdut controlul asupra...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă