18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia ameninţă că va da în judecată Ucraina, într-un nou scandal al...

Rusia ameninţă că va da în judecată Ucraina, într-un nou scandal al gazului

Moscova este pregătită să îşi apere în instanţă interesele privind contractele de gaz semnat cu Kievul, în condiţiile în care Ucraina internţionează să desfiinţeze compania Naftogaz pentru a le anula, a anunţat sâmbătă Kremlinul, potrivit NewsIn.

„Rusia este pregătită să îşi apere interesele privind acordul în orice tribunal şi va acţiona strict în concordanţă cu acest document”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui rus, Natalia Timakova, adăugând că acordul nu poate fi revizuit unilateral.

Niciuna dintre deciziile interne ale Ucrainei nu ar trebui să afecteze respectarea angajamentelor internaţionale, a subliniat Timoakova, referindu-se la planurile de desfiinţare a Naftogaz. „În caz contrar, ar putea exista consecinţe grave pentru economia ucraineană”, a adăugat ea.

Vineri, premierul ucrainean Mikola Azarov a spus că actualele contracte de livrare de gaz încheiate între Moscova şi Kiev contravin legilor ucrainene şi trebuie revizuite. Potrivit lui, relaţiile dintre Ucraina şi Rusia în sectorul gazului sunt stabilite printr-un acord interguvernamental semnat în 2004, care obligă părţile să fixeze anual volumul livrărilor de gaz.

„Din nefericire, acest acord interguvernamental din 2004, care are supremaţie asupra legislaţiei naţionale, nu a fost respectat niciodată, De asemenea, considerăm că toate contractele încheiate în 2009 contrazic acest acord, cel puţin în ceea ce priveşte volumul anual al livrărilor de gaz”, a subliniat şeful Guvernului ucrainean.

Kievul încearcă, de luni de zile, să determine Moscova să scadă preţul gazului pe care i-l vinde. Kremlinul se declară dispus să facă acest lucru, cu condiţia ca Ucraina să accepte să adere la uniunea vamală formată de Rusia, Belarus şi Kazahstan. De asemenea, Moscova vrea ca Naftogaz să fuzioneze cu Gazprom.

Însă Guvernul ucrainean vrea să lichideze Naftogaz şi ca toate contractele actuale de gaz să fie revizuite, a anunţat vineri Azarov. Premierul a spus că Naftogaz nu va mai exista şi că, după o perioadă de timp, companii noi vor lua locul Naftogaz pe piaţă.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă