Clujul va fi primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă. Concret, Consiliul Local va aloca un buget care va varia anual între un milion și patru milioane de euro, în funcție de bugetul general al orașului, și care va fi alocat exclusiv pentru finanțarea unor proiecte care vor fi votate electronic de cetățeni.
Valoarea fiecărui proiect va fi cuprinsă între 50.000 și 80.000 de euro. Modelul a fost deja testat la Cluj în anul 2015, când orașul a fost Capitală Europeană a Tineretului. În 2016, Primăria Cluj-Napoca nu a aplicat acest model de bugetare participativă, pentru a nu exista vreo tentativă de a crea avantaje electorale pentru vreunul dintre candidați, în condițiile în care anul trecut au avut loc alegeri locale. Anunțul referitor la bugetarea participativă a fost făcut de primarul din Cluj, Emil Boc, pe pagina sa de Facebook.
„Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joacă; străzi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de şcoli ș.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică – o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni. (…)”, a explicat Emil Boc modelul după care va funcționa bugetarea participativă
„Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetățean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să își facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale orașului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate și supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toți cetățenii înscriși pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca”, a menționat Emil Boc.