Plaja Anse Lazio s-a transformat în ultimele săptămâni dintr-un colţ de paradis într-un platou pentru un film de groază. Ar fi bine dacă totul s-ar rezuma la ficţiunea suprinsă pe o peliculă de succes la box-office, însă, situaţia este cu totul alta: în mai puţin de două săptămâni doi oameni au fost sfâşiaţi de rechini. Primul dintre ei a fost un turist francez, iar al doilea, Ian Redmond, era un tânăr proaspăt căsătorit, venit în luna de miere în Seychelles.
Aceste tragedii sunt primele care lovesc arhipelagul Seychelles în ultimii patruzeci şi opt de ani. Localnicii sunt de părere ambele atacuri au acelaşi autor, un rechin tigru, specie des întâlnită în apele tropicale şi o prezenţă destul de comună în zona centrală a Pacificului. Ultimul atac multiplu al aceluiaşi rechin s-a petrecut în 1916 când patru persoane au fost ucise şi o a cincea rănită grav, în decursul a doar 12 zile.
Autorităţile aşteaptă rezultatele autopsiei lui Ian Redmond, pentru a putea stabili ce specie este vinovată de moartea celor doi turişti. Localnicii cuprinşi de spaimă acum se întrec în supoziţii cu privire la atacuri şi chiar umblă zvonuri referitoare la o recompensă oferită celui care va ucide rechinul.
Experţii avertizează populaţia din Seychelles şi turiştii că au o problemă serioasă şi că atacurile nu se vor opri aici. Jeremy Cliff, director de cercetare la institutul KwaZulu-Natal în Africa de Sud sfătuieşte autorităţile să închidă complet plajele pentru că practicile pescăreşti de a arunca o parte din pradă în apropierea tărmului par să fi schimbat comportamentul rechinilor aducându-i mult mai aproape.
Statul în care nu s-a difuzat „Fălci”
Pelicula horror „Fălci/Jaws”, unul dintre cele mai cunoscute filme americane ale tuturor timpurilor a fost interzisă de guvernul din Seychelles în anul 1976.
Fostul preşedinte al republicii Seychelles, James R. Mancham, alături de guvern a luat decizia de a nu difuza „Fălci” cu 35 de ani în urmă, după o vizită la New York, în cadrul căreia a avut ocazia să vizioneze pelicula de groază. Într-un articol publicat în ediţia electronică a Seychelles Nation, primul preşedinte al republicii îşi explică decizia luată atunci spunând că nu îşi dorea să sperie populaţia statului pe care îl conducea.
„În fiecare seară obişnuiam să înot multe sute de metri în larg şi să revin la mal relaxat şi fără să mă tem de nimic. Dar, după ce m-am întors de la New York, mintea mea îmi juca feste şi îmi imaginam rechini venind spre mine de fiecare dată. La acea vreme oamenii din Seychelles înotau adesea fără teama că ar putea fi atacaţi de rechini. Am simţit că aş greşi dacă i-aş speria cu filmul „Fălci”. Asta se întâmpla cu 35 de ani în urmă.” Fostul preşedinte indică oamenilor să privească situaţia cu calm şi în mod realist şi să ia toate măsurile necesare pentru a îndepărta pericolul
Cele mai cunoscute atacuri ale rechinilor
În iulie 1945 a avut loc un masacru în apele oceanului Pacific. O navă de război americană, USS Indianapolis pe care se aflau 900 de persoane, a fost tăiată în două de o torpilă japoneză. Patru zile mai târziu, când navele de salvare au reuşit să ajungă în apropierea epavei au găsit 579 de morţi, dintre care cei mai mulţi fuseseră devoraţi de rechini. Woody James, unul dintre cei 316 supravieţuitori a povestit ulterior că „rechinii erau peste tot, sute de rechini. Totul era cufundat în linişte şi din timp în timp auzeai câte un răcnet şi ştiai că cineva a fost prins de rechin.”
În decembrie 2010, în staţiunea egipteană Sharm el Sheikh, trei turişiti ruşi si un ucrainean au fost răniţi grav în timp ce înotau în apropierea ţărmului. Plajele au fost redeschise la trei zile după ce doi rechini au fost prinşi. La doar 24 de ore după redeschiderea acestora, o femeie de origine germană a fost ucisă de un rechin în timp ce înota în golf. Experţii spun că acele atacuri erau fără precedent în zona şi s-au vehiculat zvonuri care spuneau că rechinul ar fi fost adus acolo de către Mohamed Abdel Fadil Shousha, guvernatorul Sinaiului de Sud, pentru a lovi industria turistică a Egiptului.
Citeşte aici lista completă a celor mai mari tragedii cauzate de rechini.