25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSiria: Barack Obama, David Cameron şi regele Abdallah cer încetarea violenţelor

Siria: Barack Obama, David Cameron şi regele Abdallah cer încetarea violenţelor

Statele Unite, Marea Britanie şi Arabia Saudită, au lansat un apel, sâmbătă, la Damasc ,pentru încetarea imediată a violenţelor în Siria, a anunţat Casa Albă, citată de AFP, preluată de Mediafax.

Preşedintele Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au făcut apel la „încetarea imediată a băii de sânge” din Siria, anunţat preşedinţia într-un comunicat.

În cadrul unei conversaţii telefonice, aceştia şi-au exprimat „profunda îngrijorare privind folosirea violenţei de către Guvernul sirian împotriva civililor şi convingerea că este necesar să se răspundă cererilor legitime de tranziţie democratică exprimate de poporul sirian”.

Obama şi Cameron au convenit, de asemenea, să „supravegheze atent acţiunile Guvernului sirian şi să se consulte asupra măsurilor suplimentare în zilele următoare”, potrivit textului dat publicităţii de Casa Albă.

Preşedintele Obama a avut anterior o discuţie la telefon, sâmbătă, cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, iar Casa Albă a publicat un comunicat în urma acestei convorbiri, în care cei doi lideri cer încetarea „imediată” a violenţelor din Siria.

Ei şi-au exprimat „îngrijorarea profundă şi comună pe tema folosirii violenţei de către Guvernul sirian împotriva cetăţenilor săi” şi „au convenit asupra faptului că brutala campanie de violenţe a regimului sirian împotriva poporului său trebuie să înceteze imediat”.

Această discuţie are loc după ce Arabia Saudită s-a alăturat corului de critici împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, rechemându-şi ambasadorul de la Damasc.

Kuweitul şi Bahrainul au urmat exemplul saudit în această săptămână, iar Consiliul de Cooperare în Golf şi Liga Arabă au condamnat violenţele din Siria soldate deja cu aproape 1.800 de morţi în rândul civililor de la începutul mişcării de contestare, la 15 martie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Oficialii americani au declarat joi că Washingtonul intenţionează să ceară în mod explicit preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere.

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune specială joi, 18 august, consacrată drepturilor omului şi urgenţei umanitare din Siria.

Doi civili au fost ucişi sâmbătă de tirurile forţelor de securitate în oraşul de coastă sirian Latakia (nord-vest), unde armata a mobilizat tancuri, la o zi de la manifestaţii masive împotriva regimului, a căror reprimare a provocat moartea a 20 de persoane în toată ţara.

Cele mai citite

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă