Cele două, Bank of Cyprus şi Marfin sunt prezente şi în România sub brand propriu iar Bank of Cyprus deţine şi o participaţie importantă la Banca Transilvania. Decizia Moody’s vine după ce miercuri, ratingul de ţară al Ciprului a fost şi el dus la categoria junk din cauza efectelor exploziei din 11 iulie a celei mai importnate centrale electrice din ţară. Efectele acestui dezastru, care a lăsat în întuneric o bună parte a Ciprului, asupra economiei ar putea ajunge la 14% din Produsul Intern Brut al ţării, potrivit unei analize a Credit Suisse. Preşedintele ţării a cerut demisia Guvernului.
Grecia, sursa tuturor relelor
Unul din factorii care au stat la baza retrogradării este riscul ca guvernul cipriot să fie nevoit să majoreze sprijinul de capital oferit cel puţin pentru unele din băncile cipriote în următorii ani, având în vedere expunerea substanţială a băncilor cipriote faţă de stresul macroeconomic din Grecia. De asemenea, băncile cipriote au o expunere semnificativă a creditelor acordate sectorului privat din Grecia, care ar putea cauza o creştere suplimentară a activelor neperformante ale băncilor şi, ca rezultat, o profitabilitate mai redusă.
Băncile din Cipru se confruntă, în opinia Moody’s, cu dificultăţi în a-şi menţine finanţarea curentă şi profilele de lichidităţi în contextul nivelului ridicat de incertitudine din regiune.
Această retrogradare a determinat agenţia să-şi reducă estimarea sa privind capacitatea guvernului din Cipru de a sprijini sistemul bancar.
Perspectiva negativă acordată celor două bănci din Cipru reflectă nivelul ridicat de incertitudine privind evoluţia creditării în Grecia şi impactul pe care l-ar putea avea această evoluţie asupra riscului de creditare general al băncilor.