Vladimir Tismăneanu susţine pe blog că a fost şocat să observe „declanşarea unui adevărat tsunami de articole şi intervenţii publice în care istorici, ziarişti, politicieni s-au întrecut unii cu alţii să comenteze câteva fraze dintr-un inteviu televizat al preşedintelui”.
„Am fost şocat să observ declanşarea unui adevărat tsunami de articole şi intervenţii publice în care istorici, ziarişti, politicieni s-au întrecut unii cu alţii să comenteze câteva fraze dintr-un inteviu televizat al preşedintelui, neglijând necesitatea unei examinări adâncite a semnificaţiei zilei de 22 iunie”, scrie Tismăneanu, citat Mediafax.
El precizează că a fost asaltat, joi dimineaţă, de cereri din partea presei de a comenta declaraţii ale şefului statului făcute miercuri seară. „Nu neg că sunt surprins cum aceleaşi ziare şi televiziuni care au ignorat prelegerile mele din zilele anterioare au devenit subit interesate, de o manieră adeseori insistentă, privitor la poziţia mea legată de rolul Regelui Mihai şi al mareşalului Antonescu în timpul celui de-al II-lea război mondial. De fapt, singurul subiect care îi interesează se numeşte Traian Băsescu”, scrie Tismăneanu.
El abordează şi reacţiile politicienilor la declaraţiile lui Traian Băsescu despre abdicarea Regelui Mihai.
„Ion Iliescu, cel care l-a expulzat pe Regele Mihai din ţară la începutul anilor ’90 ca pe un infractor ordinar, se sufocă azi de indignare. La fel, Răzvan Theodorescu, istoricul care, prin declaraţiile sale cel puţin insensibile pe tema Holocaustului, făcute în poziţia oficială de ministru al Culturii, a declanşat (pe lângă nefericitul interviu al lui Iliescu din «Haaretz») decizia de a se înfiinţa Comisia Wiesel. Crin Antonescu fierbe de revoltă monarhistă, iar Cristian Tudor Popescu, cunoscutul filosemit şi antifascist, cândva apologetul negaţionstului Roger Garaudy (e nevoie să revenim la subiect, domnule CTP?) mă acuză că am capotat la testul evreităţii, nu doar la acela al vocaţiei mele intelectuale”, mai scrie Tismăneanu.
Tismăneanu, autorul raportului în baza căruia Traian Băsescu a condamnat comunismul, exprima, joi, rezerve faţă de stilistica afirmaţiilor şefului statului faţă de Regele Mihai, dar remarca derapaje în dezbaterea pe subiect, preşedintelui fiindu-i atribuite „fraze şi atitudini care nu-i aparţin”.