Grecia a denunţat marţi ca „provocare” instalarea unei statui gigantice a lui Alexandru cel Mare într-o piaţă centrală din Skopje, capitala Macedoniei, ţară al cărei nume este contestat de către Atena de două decenii, relatează AFP, citat de Mediafax.
Asamblarea statuii de bronz, ale cărei piese au venit de la Florenţa (Italia) săptămâna trecută, a fost încheiată marţi.
Ministrul grec de Externe, Stavros Lambrinidis, a apreciat, într-o declaraţie în faţa Parlamentului, la Atena, că este vorba despre o „provocare”, care „se va repercuta asupra negocierilor” bilaterale şi care „încurajează iredentismul, cea mai mare ameninţare pentru Balcani”.
„Războinic pe cal” este numele oficial dat de macedoneni statuii ecvestre, care are o înlţime de 22 de metri, pentru a evita mânia grecilor, dar faţa cavalerului seamănă puternic trăsăturilor atribuite, în general, marelui cuceritor din antichitate.
Postul privat macedonean de televiziune A1 a difuzat imagini de la ridicarea, la Bitola, a unei statui ecvestre, cu o înălţime de opt metri, a lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare.
Încă de la începutul lucrărilor de asamblare a statuii din Skopje, Atena a denunţat o „provocare”, afirmând că aceasta „ipotechează” perspectivele aderării Macedoniei la Uniunea Europeană (UE).
Macedonia şi Grecia îl revendică, fiecare, pe Alexandru cel Mare, ca făcând parte din patrimoniul său istoric.
Grecia consideră, în plus, numele „Macedonia” ca făcând parte din patrimoniul său naţional şi blochează recunoaşterea internaţională a statului vecin sub acest nume, dar şi aspiraţiile acestei ţări de aderare la UE şi NATO, atât timp cât Skopje nu găseşte un alt nume pentru ţară.
Medierea ONU în această dispută, încă de la destrămarea Iugoslaviei, nu a avut niciun rezultat. Ţara continuă să se numească, în mod oficial, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.