19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCe se află în spatele atacului asupra congresmanului american: Tot mai multe...

Ce se află în spatele atacului asupra congresmanului american: Tot mai multe grupări de stânga se radicalizează

Miercuri, James Hodgkinson, în vârstă de 66 de ani, un militant de stânga ca mulți alții, simpatizant al candidatului prezidențial Bernie Sanders, a dat buzna cu o carabină M4 pe un teren de baseball din Alexandria și a început să tragă la întâmplare.

Înainte de a trage 60-100 de gloanțe, s-a asigurat că pe teren sunt republicani! Nimic nu anunța actul terorist, nici măcar faptul că făcea parte din grupuri antirepublicane care aveau ca slogan „Să distrugem Partidul Republican”, „Să-l disrugem pe Donald Trump”! Printre aceste grupuri, cu vederi de extremă-stânga, astfel de „sloganuri” sunt obișnuite.

Trump a făcut apel la unitate

Congresmanul Steve Scalise, lider al grupului republican din Camera Reprezentanților, rănit în urma atacului terorist, se află în stare critică, după operație. El a suferit o rană de glonț la șold, mai multe fracturi, leziuni ale unor organe interne și o hemoragie gravă. De ziua sa, Donald Trump, care a împlinit 71 de ani, l-a vizitat la spitalul MedStar din Washington,  împreună cu soția sa, Melania., și a făcut un apel la unitate. „Poate că avem diferendele noastre, dar am face bine să ne amintim în astfel de momente că toți cei care servesc în capitala națiunii noastre se află acolo pentru că, în primul rând, iubesc țara noastră”, a spus Trump. Președintele i-a lăudat pe cei doi polițiști de la Capitoliu, răniți și ei în atac, care au reușit să-l anihileze pe terorist. „Mult mai multe vieți ar fi fost pierdute, dacă nu ar fi fost ei”, a precizat Trump.

„Unul câte unul”

În America, în ciuda politicii numită „populistă” practicată de reprezentantul republicanilor, Donald Trump, se formează un val din ce în ce mai violent, de extremă-stânga, conform experților în terorism, care constituie „rezistența față de miliardarii din fruntea țării”, inclusiv față de Donald Trump, pe care-l văd doar un om de afaceri veros, profitând că a ajuns la Casa Albă pentru a mai elimina din rivali. Multe dintre aceste grupări anunță de vreo doi ani iminența unui război civil în SUA, săracii împotriva bogaților „fasciști”. Atâta timp cât aceste grupări se rezumă la demonstrații și manifeste, sunt lăsați să se exprime liber. Însă, de vreun an, experții în terorism au strâns tot mai multe acțiuni ce implică violența ale acestor grupări, culminând, miercuri, cu atacul terorist împotriva republicanilor aflați pe terenul de baseball, care aveau un ultim antrenament înaintea unui meci cu scop caritabil. James T. Hodgkinson, de fel din Belleville, Illinois, aparținea mai multor grupări antirepublicane, incluzând una numită exact „Distrugeți Partidul Republican”. Dar nu era văzut mai mult decât un simplu militant antirepublican, antifascist, antimiliardari. Un raport antitero american, de securitate internă, atrăgea atențiea asupra „marginalilor”, un echivalent al „lupilor singuratici” de factură islamistă, oameni care se radicalizează pe baza unor frustrări sociale și politice, transformându-se peste noapte în teroriști. „Când serviciile secrete din toată lumea și securitățile interne se concentrează pe terorismul islamist, se pierde total din vedere că indivizi ajunși la capătul rațiunii, din motive ce țin de administrația propriei țări, pot ieși ca o rachetă din mulțime, ucigând pe cine nimeresc în cale.” Este exact cazul lui James T. Hodgkinson, care ar fi comis un masacru dacă n-ar fi fost ucis de cei doi poliști aflați pe teren. Exsită numeroase exemple de republicani luați ca țintă de grupările „antifasciste”: Tom Garret (Virginia), care a primit numeroase amenințări cu moartea, Martha McSally (Virginia), la fel, amenințată cu moartea, David Kustoff (Tennessee), Kevin Cramer (North Dakota), Tom McClintock (California), Mo Brooks (Alabama ) și mulți alții, numai în acest an. „Unul câte unul”, cum sună unul din îndemnurile grupării „Distrugeți Partidul Republican”.

Trump, investigat pentru obstrucționarea justiției

Procurorul independent Robert Mueller, fost șef al FBI , îl investighează pe Donald Trump pentru obstrucționarea justiției în dosarul interferenței Rusiei în alegerile prezidențiale, ceea ce reprezintă un pas major în desfășurarea anchetei. Mueller audiază înalți responsabili ai comunității de informații pentru a stabili dacă președintele american a încercat să frâneze sau să blocheze ancheta care viza relațiile dubioase cu Rusia, anchetatorii cercetând și potențiale delicte financiare ale colaboratorilor miliardarului republican.

În paralel, 200 de senatori și congresmeni democrați i-au intentat lui Trump un proces la o instanță federală, sub acuzația că a încălcat Constituția acceptând bani de la guverne străine, prin firmele sale, fără acordul Congresului. Din ianuarie, când Trump și-a început mandatul la Casa Albă, guverne străine au făcut plăți către cele câteva sute de firme ale președintelui. Conform Constituție, Trump ar fi trebuit să ceară acordul Congresului pentru fiecare astfel de plată — ceea ce nu a făcut. Administrația prezidențială de la Washington a afirmat că interesele de afaceri ale lui Donald Trump nu contravin Constituției. Organizația Trump a anunțat că va dona Trezoreriei SUA profiturile obținute de la clienții care reprezintă alte țări, dar nu va cere unor astfel de clienți să se identifice. Departamentul Justiției a refuzat să comenteze. Congresmanul John Conyers, liderul grupului reclamant, a afirmat că președintele Trump are conflicte de interese în cel puțin 25 de țări și se pare că își folosește președinția pentru a-și maximiza profiturile.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă