13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialGaddafi vrea să asigure tranziţia Libiei spre democraţie

Gaddafi vrea să asigure tranziţia Libiei spre democraţie

Dictatorul libian Muammar Gaddafi plănuieşte o tranziţie de la regimul autocratic, potrivit unor oficiali, în timp ce Tribunalul Penal Internaţional pregăteşte un mandat de arestare pe numele colonelului, relatează ziarul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.

Potrivit unor surse, planul liderului libian este să se retragă într-un rol de părinte al naţiunii pe care a condus-o peste 40 de ani şi să permită instituţiilor să „crească”, pentru a-i înlocui puterea. Acest lucru, speră el, va convinge NATO să oprească bombardamentele care durează de aproape două luni şi care au decimat apărarea şi trupele ţării şi au consolidat rebeliunea.

Patru membri ai regimului libian au confirmat în interviuri că Muammar Gaddafi ştie că „i-a venit timpul”. „Dar nu va fugi în Venezuela”, a spus un oficial. „Vrea să se retragă şi să ducă o viaţă demnă. A spus că vrea să fie ca împăratul japonez sau (liderul cubanez Fidel) Castro”, a adăugat sursa.

„Ştie şi ştim şi noi că Libia nu are un viitor prin impunerea cultului personalităţii lui asupra poporului şi lumii”, a declarat un alt oficial. „Nici nu încape vorbă că ţara nu ar avea nevoie de reforme, numeroase reforme”, a continuat el.

În ultimele două săptămâni, rebelii, care deţin controlul asupra estului ţării, au început să câştige teren şi în fieful loialist Misrata, unde Gaddafi şi-a schimbat reprezentanţii pentru prima dată de la preluarea puterii, în 1969. De asemenea, el i-a împuternicit pe liderii tribali să discute problemele naţionale şi i-a oferit competenţe internaţionale premierului. În singura lui apariţie publică i-a desemnat ca „arbitri”, rol care va creşte, potrivit oficialilor citaţi, printr-o negociere a tranziţiei de la regimul autocratic.

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă