13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDupă Liga Arabă, Amr Moussa vrea să fie preşedintele Egiptului

După Liga Arabă, Amr Moussa vrea să fie preşedintele Egiptului

Amr Moussa i-a predat ştafeta de preşedinte al Ligii Arabe ministrului de Externe egiptean şi acum se gândeşte să candideze la preşedinţia Egiptului, în noiembrie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Nabil al-Arabi a fost ales ieri, în unanimitate, în funcţia de secretar general al Ligii Arabe.

Moussa se bucură de o popularitate în creştere în Egipt, după ce a condus zece ani organizaţia panararabă şi a susţinut revendicările democratice şi sociale ale protestatarilor. 

În 19 ianuarie, el a făcut senzaţie la un summit economic arab, declarând că revolta tunisiană demonstrează „furia şi frustrarea fără precedent” din lumea arabă.

Diplomat de carieră, în vârstă de 74 de ani, Moussa îşi datorează popularitatea şi poziţiilor critice faţă de Israel şi Statele Unite.

Amr Moussa a condus diplomaţia egipteană timp de zece ani, între 1991 şi 2001, iar numirea sa la conducerea Ligii Arabe a fost interpretată drept dorinţă a fostului preşedinte Hosni Mubarak de a îndepărta din politica internă o personalitate populară.

La câteva luni după declanşarea celei de-a doua Intifade palestiniene, în 2000, cântăreţul Abdel Rehim i-a dedicat un cântec: „Îl iubesc pe Amr Moussa şi urăsc Israelul”.

În februarie 2006, a avut parte de o intrare triumfală pe un stadion din Cairo, unde a fost ovaţionat îndelung de cei circa 100.000 de egipteni veniţi să-şi susţină echipa la finala Cupei Africii.

O întâlnire cu manifestanţii din piaţa Tahrir în timpul revoltei împotriva lui Mubarak i-a consolidat poziţia.

Ulterior, el a făcut mai multe declaraţii care indică faptul că intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale programate pentru luna noiembrie.

 

Cele mai citite

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă