14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialConsiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional, reunit într-o întâlnire informală

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional, reunit într-o întâlnire informală

Update: John Lipsky, al doilea om ca importanţă în FMI, va prelua postul de director general, în lipsa lui Dominique Strauss-Khan, arestat şi inculpat pentru agresiune sexuală, informează Reuters, citată de Agerpres.

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) organizează, astăzi, o reuniune extraordinară informală a Consiliului de administraţie, după ce directorul general, Dominique Strauss-Kahn, a fost arestat la New York,  relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Este prevăzută pentru astăzi  o reuniune informală a consiliului de administraţie, pentru a fi informat despre evoluţiile legate de directorul general„, se arată într-un comunicat al FMI.

„Conform procedurilor normale ale FMI, John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, devine director general interimar atunci când directorul general nu se află la Washington. Lipsky va prezida reuniunea informală a consiliului de administraţie de astăzi”, adaugă FMI.

„Nemat Shafik, director general adjunct care supervizează activitatea FMI în mai multe ţări ale Uniunii Europene, va participa la reuniunea Eurogrup de luni de la Bruxelles”, precizează comunicatul citat.

Iniţial, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din ţările zonei euro ar fi trebuit să participe Strauss-Kahn.

Consiliul de administraţie al FMI este format din reprezentanţi din 24 de ţări şi grupuri de ţări şi poate declanşa proceduri disciplinare împotriva directorului general, în cazul unor încălcări grave ale codului de conduită al funcţionarilor instituţiei.

Dominique Strauss-Kahn a fost pus sub acuzare pentru agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol asupra unei femei în vârstă de 32 de ani, într-o cameră de hotel din New York. El a fost reţinut sâmbătă seară la bordul unui avion Air France cu destinaţia Paris şi a fost inculpat duminică.

Avocatul său, William Taylor, a declarat că directorul FMI neagă toate acuzaţiile şi va pleda nevinovat.

Acuzaţiile împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, considerat favorit pentru alegerile prezidenţiale din 2012 din Franţa, au provocat un adevărat cutremur politic la Paris. Guvernul francez a cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie, în timp ce politicienii de stânga s-au declarat şocaţi sau bulversaţi, făcând apel la reţinere şi insistând asupra necesităţii de a verifica toate informaţiile.

Cele mai citite

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă