14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportNăstase: "Meciul" din PDL a fost "aranjat de la început"

Năstase: „Meciul” din PDL a fost „aranjat de la început”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a scris, pe blogul personal, că reuniunea PDL a consemnat „distrugerea totală a unui partid şi transformarea lui într-o gaşcă instituţionalizată”, iar „meciul a fost aranjat de la început, în cele mai mici detalii”, potrivit NewsIn.

„Am văzut la televizor o convenţie care consemnează distrugerea totală a unui partid şi transformarea sa într-o gaşcă instituţionalizată. Când o grupare (ce se intitulează partid) îşi pierde funcţia de reprezentare şi se luptă doar pentru interesele personale imediate, este greu să ai pretenţia ca lumea să te urmeze. La alegeri, vor face la fel: vor schimba regulile, vor da mită electorală fara precedent, vor fura, vor ameninţa, vor crea diversiuni. Va fi datoria noastră să nu îi lăsăm să mai fure România încă o dată”, scrie fostul premier, într-o postare intitulată „Radiografia unui congres anunţat (aranjat). Un congres bine controlat”.

Năstase face un inventar al lucrurilor care au contat la această convenţie. „A contat enorm selecţia delegaţilor. Nu a fost o convenţie democratică şi, bănuiesc, nici foarte reprezentativă. Blaga a vrut mai mulţi delegaţi, aşa cum se face la un congres pentru un partid mare. N-a fost aşa. PDL s-a comportat ca un partid mic (aşa şi este la 13%) şi a optat pentru 1400 de delegaţi„, critică el. Liderul PSD admite că „acest joc, al desemnării cu atenţie a unui număr mic de delegaţi nu este nou în politica românească” şi că „Mircea Geoană l-a încercat anul trecut şi la noi, la PSD şi i-ar fi reuşit dacă n-am fi atras atenţia asupra lui prin retragerea mea din lupta pentru preşedinţia partidului”.

În al doilea rând, spune fostul premier, „a contat pregătirea cu atenţie a sălii, în cele mai mici detalii”. „Cei care cunosc sala în care s-a organizat convenţia PDL ştiu că s-a renunţat la fotoliile bej care erau înainte (în număr de puţin peste 1000) pentru a fi înghesuite din Palatul Parlamentului cca 1400 de alte scaune. Când pui atâta energie într-o acţiune atât de stupidă (precum schimbarea scaunelor dintr-o sală, doar pentru a da impresia că vine multă lume la această convenţie), se vede cam cât de obsedat eşti de un anumit rezultat. Doar Ceauşescu a mai modificat Sala Palatului pentru a înghesui acolo mai multe scaune şi mai mulţi oameni”, spune omul politic, citat de NewsIn.

A contat cel mai mult frica lui Basescu de a pierde. Mult mai mult decât dorinţa lui Boc de a câştiga. La fel ca în 2009, s-au pus în joc toate energiile pentru ca Băsescu să nu piardă. Cred însă că este ultima dată când Băsescu a mai putut să evite înfrângerea. a fost aranjat de la început, în cele mai mici detalii. Mai mult decât lacrimile lui Băsescu (deja devin amuzante, nu-i aşa?), au contat ameninţările lui Băsescu. Dacă ne luăm după presă, s-au făcut dosare şi au fost şantajaţi cei care nu doreau să îl susţină pe Boc. Momentele emoţionale nu au încălzit atmosfera, fiindcă nu era nimic de încălzit”, se mai arată în analiza social-democratului.

Un alt factor decisiv pentru deznodământul de la congres au fost „banii publici folosiţi pentru cumpărarea sprijinului foarte multor baroni”, mai opinează Năstase, care crede că aceste alegeri au fost cele care au costat cel mai mult România „pentru că banii folosiţi au fost bani publici, pentru că guvernarea a fost folosită pentru o competiţie internă de partid, de o manieră fără precedent”.

Năstase critică şi faptul că PDL nu a venit cu soluţii pentru români şi că singurul lucru care a contat pentru democrat-liberali au fost ei înşişi. „Pentru PDL a fost clar că, în afară de PDL, nimic altceva nu contează. Am ascultat cu atenţie discursurile – şi am văzut că din toate mesajele a lipsit ceva: preocuparea pentru românii obişnuiţi. Cu toţii au vorbit despre ce vor ei să facă pentru activul PDL, pentru România lor. Despre cum să câştige alegerile, despre cum să culeagă roadele. Nimic despre şomeri, nimic despre economie, nimic despre tineri, nimic despre soluţiile pentru locuri de muncă. Mai mult, la final a existat îndemnul întoarcerii la muncă, cu o precizare: ţinta e câştigarea alegerilor, nu scoaterea ţării din haos!”, a subliniat el.

 

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă