Anunţul autorităţilor privind amplasarea scutului antirachetă al SUA la Deveselu, judeţul Olt, ar putea impulsiona investiţiile companiilor americane în România.
Din primele 2.000 de companii cotate ca fiind cele mai mari din lume, incluse în topul Forbes, peste 500 sunt în Statele Unite. Deşi Statele Unite reprezintă unii dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din spaţiul extracomunitar, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări este relativ modest. În topul investitorilor americani prezenţi deja în România se numără nume sonore precum General Electric, Coca Cola, Smithfield Food, Ford, Microsoft. În schimb, alţi investitori puternici lipsesc, deşi desfăşoară operaţiuni în unele ţările învecinate.
Schimburile comerciale România-SUA au ajuns anul trecut la 1,1 miliarde euro, reprezentând ceva mai mult de 1% din comerţul exterior total al României.
În 2010, la registrul Comerţului erau înregistrate peste 6.200 de companii cu capital american. Statele Unite au fost în 2010 pe locul al şaisprezecelea în clasamentul principalilor parteneri comerciali ai României la export.
Ce multinaţionale nu au venit încă în România şi cât de aproape au ajuns?
WalMart. Este cea mai mare companie din lume din domeniul comerţului cu amănuntul. WalMart deţine 8.500 de magazine în 15 ţări, inclusiv în Europa (Norvegia, Marea Britanie). Cu peste 2,1 milioane de angajaţi, anul trecut compania a fost cotată la nivel global pe primul loc la venituri obţinute.
Exxon Mobil. Este printre cele mai mari companii petroliere din lume şi cotată ca fiind cea mai profitabilă. Deţine 37 de rafinării în 21 de ţări şi are o capacitate zilnică de rafinare de 6,3 milioane barili de petrol. În urmă cu doi ani Exxon a înfiinţat o reprezentanţă în România sperând să participe la exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră.
General Motors. A deţinut timp de jumătate de secol supremaţia în domeniul construcţiilor auto, în prezent fiind pe locul doi (cu 8,4 milioane de vehicule vândute) după Toyota. GM are o prezenţă importantă în Europa, în ţara vecină, Ungaria având o investiţie planificată de 500 milioane euro într-o fabrică performantă de motoare termice.
Conoco Phillips. Este o companie energetică integrată plasată pe locul trei în topul american al firmelor de profil. Grupul multinaţional Conoco Phillips, cu sediul central în Texas, este prezent în 40 de ţări şi are aproape 30.000 de angajaţi.
În Europa, compania desfăşoară activităţi de amploare în ţări precum Marea Britanie, Austria, Germania, Elveţia şi Norvegia.
Home Depot. Este al doilea mare retailer american ca mărime specializat în bricolaj, construc¬ţii şi servicii. În afara Statelor Unite, Home Depot desfăşoară activităţi în ţări precum Canada, Mexico, China şi Insulele Virgine.
Home Depot deţine peste 2.200 de spaţii comerciale în întreaga lume. În trimestrul IV al anului trecut vânzările companiei au ajuns la peste 25 miliarde de dolari.
Verizon Communications. Compania americană de telecomunicaţii Verizon este lider în transmisia prin fibră optică şi telefonie mobilă. În Europa, compania operează în Gibraltar şi Italia. Verizone Communications, împreună cu Vodafone au dezvoltat proiectul pentru o platformă comună avansată 4G pentru telefonia mobilă.
Bank of America. Este cea mai mare bancă din SUA. Bank of America are clienţi în peste 150 de ţări din întreaga lume. În Europa este prezentă în numeroase ţări precum Olanda, Grecia, Irlanda, Germania, Turcia, marea Britanie etc. Prin cumpărarea Merrill Lynch, banca americană a devenit proprietara celei mai mari companii de brokeraj din lume.