14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul de Finanţe elen: UE şi FMI ar trebui să prelungească scadenţa...

Ministrul de Finanţe elen: UE şi FMI ar trebui să prelungească scadenţa împrumutului acordat Greciei

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar trebui să dea Greciei mai mult timp pentru rambursarea împrumutului primit ca ajutor şi să reducă dobânzile, pentru ca statul să poată ieşi din criză, apreciază ministrul elen al Finanţelor, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

„Ar fi mai bine dacă ar fi prelungit programul de rambursare a împrumutului de 110 miliarde de euro primit de la partenerii noştri şi dacă dobânzile vor fi reduse şi mai mult. În felul acesta, ne-am putea onora alte obligaţii”, a afirmat ministrul George Papaconstantinou, pentru publicaţia franceză Liberation.

Ministrul de Finanţe este primul oficial elen care sugerează ideea relaxării şi a condiţiilor împrumutului extern, după ce liderii din zona euro au decis, în martie, să dubleze la şapte ani şi jumătate scadenţa împrumutului acordat ca ajutor şi să reducă dobânzile creditului pentru a permite Atenei să-şi gestioneze mai bine datoriile.

La un an după ce Grecia a fost salvată de la intrarea în incapacitate de plată de partenerii din zona euro şi de FMI printr-un program care impune Atenei măsuri dure de austeritate, statul se confruntă cu o recesiune severă, costuri de finanţare ridicate şi venituri bugetare slabe.

„Unii oameni cred că restructurarea datoriilor este inevitabilă. Mai sunt aceia care au pariat mulţi bani pe intrarea Greciei în incapacitate de plată. Aşa se explică zvonurile ridicole din ultimele săptămâni. Nu se pune problema restructurării datoriilor”, a menţionat ministrul.

Papaconstantinou anticipează că Grecia va înregistra creştere economică în a doua jumătate a acestui an.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă