23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportMinisterul Mediului a semnat contracte de 1,5 miliarde de euro, în 2011

Ministerul Mediului a semnat contracte de 1,5 miliarde de euro, în 2011

Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat, în 2011, contracte în valoare de 1,5 miliarde de euro, dar sunt în continuare probleme cu absobţia fondurilor europene, a declarat astăzi ministrul de resort, citat de Agerpres.

‘În acest an, au fost semnate contracte de 1,5 miliarde de euro, iar, în total, suma ajunge la peste 5 miliarde de euro. Deci, din acest punct de vedere stăm bine. În momentul de faţă, practic, vom termina semnarea contractelor, dar la implementare nu stăm pe roze. Avem o absorbţie destul de mică, deşi ministerul Mediului stă mai bine decât alte ministere’, a afirmat mnistrul Laszlo Borbely.

Oficialul a adăugat că problema serioasă rămâne la absorbţia fondurilor europene, chiar dacă anul trecut legislaţia a fost modificată pentru a înlesni acest lucru.

La jumătatea lunii aprilie, Consiliul Fiscal menţiona, în cel mai recent raport, că România avea, la finele anului 2010, o rată de absorbţie a fondurilor europene de 8,6% din bugetul total alocat, mult sub media de 17% a ţărilor din regiune.

Din această cauză, România se confruntă cu provocări serioase şi riscul de a pierde bani europeni, explică sursa.

Prin cele 47 milioane euro cheltuite până la sfârşitul anului 2010 (circa 1% din alocarea totală pe 2007-2013), Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport este cel mai puţin performant program operaţional, relevă Raportul Consiliului Fiscal.

La polul opus, Programul Operaţional Regional (POR) şi Pogramul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt în continuare programele cele mai performante în absorbţia de fonduri structurale în România, cu plăţi de 555 milioane euro, respectiv 464 milioane euro, echivalent în grad de absorbţie de 14,9% şi 13,4%, potrivit Agerpres.

Fondurile Uniunii Europene raportate la numărul de locuitori absorbite de România sunt, de asemenea, cele mai mici din UE: 79 euro/cap locuitor faţă de 700 euro în Estonia sau 93 euro în Bulgaria.

România dispune, prin POS Mediu, de circa două miliarde de euro pentru a implementa, până în 2015, în toate judeţele ţării, un sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor şi atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt valorificate doar 1%.

Totodată, la capitolul PET-uri, România reciclează deja 40% din deşeuri datorită obligaţiei de a recicla impuse producătorilor.

Cele mai citite

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...

Lumi paralele: cozi la ghișee cu ANAF digitalizat

Imaginează-ți două lumi care coexistă. Într-o parte, un oraș digital, luminos și modern, unde toate documentele circulă la viteza luminii, click-urile deschid porți către...

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...
Ultima oră
Pe aceeași temă