Aproape oricine poate intra în ultima ediţie a programului „Prima Casă”, care teroretic ar trebui să devină activă de săptămâna aceasta. Plafonul de vârstă de 35 de ani a fost eliminat, iar cei care au locuinţe mai mici de 50 de metri pătraţi şi vor să-şi cumpere unele mai mari pot intra în program. De asemenea, nu mai contează dacă beneficiarul a deţinut anterior o o locuinţă, chiar mai mare de 50 de metri pătraţi. Dacă a vândut-o, poate cumpăra alta.
Pe de altă parte, garanţia statului a scăzut de la 100% la 50% din sumă, ceea ce face ca băncile să fie mult mai reticente faţă de program în comparaţie cu anii trecuţi. Doar cinci bănci şi-au anunţat până acum intenţia de-a intra în program – BCR, BRD, CEC, BT şi Millenium – însă celelalte mai au la dispoziţie încă trei luni pentru a o face.
Pe de altă parte, câteva bănci au anunţat credite alternative la „Prima Casă”, cu dobânzi comparabile. Marele dezavantaj în aceste cazuri este avansul care nu este 5% ci minimum 10% la CEC şi Millenium sau 15% la alte bănci.
Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.
Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.