20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial24 aprilie - Ziua mondială împotriva meningitei

24 aprilie – Ziua mondială împotriva meningitei

Meningita afectează aproximativ 10.000 de oameni în întreaga lume. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectaţi fiind copii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidenţă de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie (SRP), citat de Agerpres

 
SRP susţine comportamentul preventiv în lupta cu meningita şi complicaţiile sale severe asupra sănătăţii şi se alătură astfel proiectului iniţiat de The Confederation of Meningitis Organizations (COMO) „Join Hands”, care are drept obiectiv de a face cunoscut pericolul pe care această afecţiune îl reprezintă.

Începând din 2010, COMO se implică activ la nivel internaţional prin acţiuni educative cu privire la pericolul meningitei.

Meningita este o inflamaţie a meningelui de etiologie variată (bacteriană, virală, fungică, etc.).

„Cea mai eficientă modalitate de a preveni meningita bacteriană este imunizarea prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât copiii, în primii 5 ani de viaţă, nu dispun de o apărare antiinfecţioasă solidă”, a explicat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

În întreaga lume, deşi au fost făcuţi paşi importanţi în direcţia educării spre un comportament preventiv, sunt ţări care nu au încă acces la vaccinuri care ar putea salva vieţi şi ar putea preveni efectele secundare puternice ale bolii.

Meningita virală este mai puţin gravă. De cele mai multe ori, pacienţii se recuperează complet. În schimb, meningita cauzată de bacterii poate determina infecţii severe, cu complicaţii majore sau chiar deces.

Bacteriile care cauzează meningita sunt: Neisseria meningitidis – meningococul; Streptococcus pneumoniae – pneumococul; Haemophilus influenzae, tipul b (Hib); Eschericia coli (E. Coli), prezentă la nou-născuţi; Streptococcus agalactiae B, (Group B Strep or GBS), prezent la nou-născuţi; Listeria monocytogenes, prezent la nou-născuţi sau la persoanele cu imunitate scăzută; Mycobacteria tuberculosis (Tuberculosis or TB), mai ales în ţările în care tuberculoza este frecventă.

Cele mai periculoase bacterii sunt: meningococul, pneumococul şi Haemophilus influenzae. Neisseria meningitidis (meningococul) este o bacterie care se transmite pe cale aerogenă (picături de salivă) şi care se cantonează la nivelul mucoasei nazofaringiene.

De aici, în anumite circumstanţe, se propagă mai departe infectând plămânii, pleura, urechea internă sau meningele. Streptococul pneumoniae (pneumicocul) este o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om. Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se găseşte şi la oamenii sănătoşi, la nivelul nasului şi al gâtului.

Doar în condiţii speciale bacteria Hib devine patogenă (sistem imun imatur sau afectat) şi provoacă infecţii foarte grave, cum este meningita. Un procent de 2-5% din populaţie reprezintă purtători sănătoşi de HIb.

Vaccinul are rolul de a imuniza organismul înainte de expunerea la aceste bacterii. Meningococemia severă este una dintre cele mai fulminante infecţii cunoscute în practica medicală.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice cu antibiotice.

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă