29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportVosganian: Comunitatea armeană din România, neliniştită de declaraţiile lui Băsescu din Azerbaidjan

Vosganian: Comunitatea armeană din România, neliniştită de declaraţiile lui Băsescu din Azerbaidjan

Armenii din România îşi exprimă „neliniştea şi nedumerirea” în legătură cu declaraţiile preşedintelui României pe parcursul vizitei sale în Azerbaidjan, pe tema Nagorno-Karabah, a afirmat preşedintele Uniunii Armenilor, notează NewsIn.

Varujan Vosganian a scris, pe blogul personal, că armenii „se limitează, în Săptămâna Mare, să-şi exprime neliniştea şi nedumerirea”, iar poziţia oficială a comunităţii armene va fi prezentată săptămâna viitoare.

„România apreciază în cel mai înalt grad răbdarea, decenţa cu care Azerbaidjanul negociază problema Nagorno-Karabah, lucru pe care îl apreciem şi la Armenia. Am vrea să vedem că se fac progrese în această direcţie, pentru că România a fost preocupată de evoluţia conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre, fiind conflicte în imediata apropiere a frontierelor noastre şi într-o zonă de securitate a României, a Uniunii Europene, a NATO. Orice rezolvare însă, trebuie să plece de la principiile dreptului internaţional care vizează neafectarea integrităţii teritoriale a vreunui stat.

Sperăm că acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi respectarea dreptului internaţional, ca de altfel şi respectarea drepturilor minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane„, a declarat  preşedintele Traian Băsescu la Baku.

Viceministrul armean de externe, Şavarş Kocearian, a spus că declaraţiile lui Băsescu la Baku, cu privire la soluţionarea conflictului Nagorno-Karabah, sunt în contradicţie cu poziţia comunităţii internaţionale, poziţia OSCE şi UE, declaraţiile adoptată la reuniunile ministeriale din Helsinki, Atena, Almati, de la summitul de la Astana, precum şi declaraţia comună a lui Medvedev, Obama şi Sarkozy din Aquila, potrivit cărora statutul Nagarno-Karabah trebuie stabilit pe baza voinţei liber exprimate, potrivt news.am, citat de NewsIn.

Nagorno-Karabah este o provincie care face parte oficial din Republica Azerbadjan, dar a cărei populaţie este majoritar armaenă şi este, în prezent, ocupată de armata armeană.

Băsescu a efectuat luni şi marţi o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitaţia omologului său, Ilham Aliev. Cei doi au semnat luni, la Baku, Planul de acţiune comună pentru aplicarea Parteneriatului strategic între Azerbaidjan şi România.

Cele mai citite

Puzzle în Educație. „Masa sănătoasă” a elevilor e pasată de la Ministerul Educației, la autoritățile locale

Ligia Deca spune că e responsabilitatea primarilor, iar edilii arată cu degetul spre directorii de școli Ministerul Educaţiei a­locă peste un miliard de lei pentru...

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...

Justiția face recrutări masive: Peste 14% din posturile de judecător și 25% de procuror, scoase la concurs

CSM anunță că are vacante peste 700 de posturi de judecători și tot atâtea pentru procurori Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a demarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă