23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialStatele Unite trimit avioane fără pilot în Libia

Statele Unite trimit avioane fără pilot în Libia

Statele Unite vor utiliza avioane fără pilot înarmate în spaţiul aerian al Libiei, a anunţat ieri secretarul american al Apărării, Robert Gates,informează AFP, citată de Mediafax.

Secretarul general a apreciat că este vorba de o „contribuţie modestă”  la efotururile coaliţiei internaţionale. 

Potrivit lui Gates, hotărârea de a utiliza aceste avioane fără pilot, înarmate cu rachete, a fost luată din cauza „situaţiei umanitare” din Libia şi pentru că acestea aduc „o capacitate” pe care alte tipuri de avioane nu ar putea să o ofere, mai ales cu scopul limitării victimelor civile, numite pagube colaterale în vocabularul militar.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea acestor avioane de a zbura 24 de ore fără întrerupere deasupra ţintelor potenţiale.

Două avioane fără pilot vor fi în permanenţă în spaţiul aerian al Libiei, a precizat adjunctul şefului Statului Major Interarme american, generalul James Cartwright. Avioanele fără pilot urmau să fie trimise de joi, dar condiţiile meteorologice nefavorabile nu au permis acest lucru, a precizat generalul, informează Mediafax.

Acest tip de avioane este utilizat de americani în Pakistan, pentru a ucide insurgenţi talibani şi membri ai reţelei al-Qaida. Gates a ţinut să sublinieze că acest anunţ nu schimbă natura misiunii americane în cadrul coaliţiei.

„Eu nu cred” că natura misiunii se schimbă, a insistat secretarul.

Statele Unite s-au retras din operaţiunile militare din Libia, convingându-şi aliaţii să încredinţeze comandamentul operaţiunilor Alianţei Nord-Atlantice.

Cele mai citite

Site-urile ANAF și Ministerului Finanțelor vor fi indisponibile temporar pentru mentenanță

Joi, 26 septembrie 2024, site-urile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerului Finanțelor (MF) vor fi supuse unor lucrări de mentenanță programate, conform...

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...

Numărul de angajați din România atinge un record de 5,36 milioane în 2023, cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

Numărul angajaților din România a atins un nou record în 2023, ajungând la 5,36 milioane, cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă