Statul a utilizat şi va continua să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri creşterea aberantă a preţurilor la carburanţi, care este însă determinată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională, a declarat, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
„Eu am spus şi o repet: răul primordial se află în vânzarea rezervelor de petrol ale ţării în 2004 de Adrian Năstase. Ne place sau nu, astea este realitatea. Petrom-ul nu mai este al românilor”, a adăugat Boc.
Întrebat de jurnalişti cine sunt reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie al Petrom, premierul a răspuns că astfel de informaţii vor fi prezentate de ministrul Economiei.
Marţi, premierul a afirmat că majorarea preţului la carburanţi reprezintă un efect prost al faptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior, în 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la îndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF şi Consiliul Concurenţei.
În 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.
OMV Petrom (SNP) a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 de lei pe litru, potrivit datelor companiei petroliere. Cele patru sortimente de benzină comercializate de OMV Petrom au preţuri cuprinse între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru. Motorinele produse de compania petrolieră pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 5,15 lei şi 5,63 de lei pe litru.